Stichting Spoetnik - nieuwsberichten voor 2009

Bijgewerkt september 2011

Spoetnik viert vijftiende verjaardag met benefietconcert

29 november 2008

Het 'Spoetnik Orkest en Koor'- Het Lysenko Koor, Utrechts Byzantijns Koor, Uzory, Otrada en Mykola Korzun Op donderdag 27 november vierde Stichting Spoetnik haar vijftiende verjaardag met het spectaculaire benefietconcert "Spoetnik voor Oekraïne" in Theater Zuidplein in Rotterdam. Het concert had tot doel om geld in te zamelen voor twee projecten van Spoetnik: voor een psychiatrisch ziekenhuis in Romny, en voor een project ter ondersteuning van een jeugdopvangcentrum te Loehansk. De ruim tweehonderd gasten en bezoekers kregen een gevarieerd programma aangeboden, met aandacht voor de rijke muziekcultuur in Oekraïne.

In zijn openingswoord stond de nieuwe Oekraïense ambassadeur Vasyl Korzachenko stil bij de geschiedenis van Stichting Spoetnik en haar rol in de Nederlands-Oekraïense samenwerking. Hij sprak niet alleen zijn bewondering uit voor wat Spoetnik heeft bereikt in Oekraïne zelf, maar ook voor haar rol als promotor van Oekraïne in Nederland. Hij roemde de artiesten die zouden gaan optreden, zowel de Oekraïners in diaspora als de vele Nederlanders die erbij betrokken zijn.

Het spits werd afgebeten door het Lysenko koor, met voornamelijk profane liederen. Soliste Elena Kopanychuk bracht onder begeleiding van Mykola Korzun meer klassieke nummers, gevolgd door het Oekraïense Uzory, dat het publiek kennis liet maken met de diverse stijlen en genres die het beheerst.

Na de pauze bracht het Utrechts Byzantijns Koor (UBK) zowel profane als wereldlijke gezangen ten gehore, gevolgd door Otrada met een combinatie van Oekraïense en kozakkenvolksmuziek en estrada.

De spectaculaire finale bestond uit een in Nederland niet eerder vertoonde samenzang van alle deelnememde artiesten. De ruim honderd zangers en muzikanten brachten gezamenlijk en onder leiding van presentator en dirigent van UBK, Grigori Sarolea, Reve ta stohne Dnipr sjyrokyj (een beroemd gedicht van volksdichter Taras Sjevtsjenko op muziek van Mykola Lysenko) ten gehore, gevolgd door mnohaja lita waarmee de artiesten Spoetnik nog vele jaren toewensten.

Het benefietconcert is mogelijk gemaakt door de inspanningen van Spoetniks vrijwilligers en de financiële steun van de volgende bedrijven en organisaties: Austrian Airlines (hoofdsponsor), Epona Software Productions, Eurocult-Lito, reisorganisatie voor Centraal en Oost-Europa en enkele andere donateurs.

Spoetnik 15 jaar: benefietconcert op donderdag 27 november

Spoetnik voor Oekraine - 27 november Onder de titel "Spoetnik voor Oekraïne" vieren we Spoetnik's 15-jarig jubilieum met een benefietconcert in Theater Zuidplein te Rotterdam op donderdagavond 27 november 2008. Met een bijzonder programma willen wij u samen met circa 600 anderen verwelkomen en zowel de hulpprojecten van Spoetnik als de Oekraïense (muziek)cultuur onder de aandacht brengen.

Diverse topacts uit Oekraïne en Nederland op het gebied van Oekraïense folklore, koor- en klassieke muziek en dans hebben hun medewerking toegezegd, waaronder het Utrechts Byzantijns Koor, het ensemble Otrada, de zangeres Elena Kopanychuk, het ensemble Uzory uit Mykolajiv en het Lysenkokoor uit Nieuwegein. Deze artiesten zullen zowel afzonderlijk als gezamenlijk hun repertoire ten gehore brengen in een concert dat leidt tot een spectaculair muzikaal slot! Het wordt een uniek evenement!

De opbrengsten van het benefietconcert komen geheel ten goede aan hulpprojecten in Oekraïne. We verzamelen in het bijzonder fondsen voor de realisatie van een kinderspeelplaats bij een psychiatrisch ziekenhuis in Romny en een jeugdopvangcentrum te Loehansk. Met het benefietconcert willen we tevens de culturele samenwerking tussen Nederlandse en Oekraïense artiesten bevorderen.

Meer informatie

Meer informatie over het programma, het Theater Zuidplein en al het laatste nieuws over "Spoetnik voor Oekraïne" op de speciale pagina Spoetnik 15 jaar: benefietconcert 27 november.

Bestellen van kaarten

Spoetnik voor Oekraine - 27 november Kaarten a € 25,- p.p. zijn te bestellen via de kassa (010-2030203) en website van Theater Zuidplein of te reserveren via een emailtje aan ons.

Ondersteuning

Diverse sponsors steunen reeds "Spoetnik voor Oekraïne" om deze bijzondere avond mogelijk te maken en fondsen voor Spoetnik's hulpprojecten in te zamelen. Wij blijven natuurlijk altijd geinteresseerd in de steun van meerdere sponsors. Een speciaal informatiepakket voor sponsors hebben we beschikbaar, stuur ons een email als uw bedrijf of organisatie geïnteresseerd is om "Spoetnik voor Oekraïne" te ondersteunen.

In de aanloop naar 27 november steeds de nieuwste informatie over "Spoetnik voor Oekraïne" en de optredende artiesten hier op de site!

Collectie liturgische boeken uit Den Haag gaat naar L'viv

16 april 2008, bijgewerkt september 2008

Collectie liturgische boeken uit Den Haag gaat naar L'viv Archimandriet vader Gabriel van de Katholieke Gemeenschap van de Byzantijnse ritus in Den Haag benaderde Stichting Spoetnik begin 2007 met een niet-alledaags verzoek. Hij vroeg voorzitter Beja Kuiters zorg te dragen voor zijn privé-collectie liturgische boeken en deze te schenken aan een kerk of opleidingsinstituut in Oekraïne. Beja vroeg vervolgens adviseur John Stienen van Spoetnik om na te gaan of dit mogelijk was. Bij aankomst bij de kerk bleek dat niet alleen de gedurende meer dan 50 jaar opgebouwde privécollectie een nieuwe bestemming zocht, maar ook de bibliotheek van de kerk zelf. In overleg met de bibliothecaris van de kerkprovincie werden ook voornamelijk niet-Nederlandstalige boeken uit de bibliotheek van de kerk geselecteerd voor Oekraïne. De boeken werden op 19 augustus in Lviv overhandigd.

Lees het hele verhaal op de pagina 'Collectie liturgische boeken uit Den Haag gaat naar L'viv'.

Burgemeester Bruinsma brengt als `vakantiewerk' hulpgoederen naar Oekraïne

Vlaardingen, 7 augustus 2008. Gezamenlijk persbericht van de Gemeente Vlaardingen en Stichting Spoetnik

Burgemeester Bruinsma gaat in de tweede week van augustus mee met een hulpkonvooi naar Kiev in Oekraïne. Hij bestuurt één van de tien vrachtwagens van het konvooi. Voor het tweede jaar rijdt Truck Aid Limburg naar Oekraïne om hulpgoederen af te leveren bij kindertehuizen, ziekenhuizen en scholen. De Vlaardingse Stichting Spoetnik, die dit jaar haar 15-jarig bestaan viert, vult negen trucks met hulpgoederen en de Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne uit Tilburg neemt de tiende truck voor haar rekening.

Truck Aid Limburg (TRAL) bestaat uit eigen rijders uit Limburg die jaarlijks een sponsoractie organiseren voor Nederlandse humanitaire organisaties met activiteiten in Oost-Europa. TRAL stelt de vrachtwagens gratis ter beschikking. Voor kosten voor bijvoorbeeld diesel en tol zijn sponsors gezocht.

Limburgse trucks komen in Vlaardingen aan op donderdag 14 augustus. Spoetnik laadt aan de Energieweg 2 vanaf half tien 's ochtend trucks in. Op zaterdag 16 augustus vertrekt het konvooi vanaf een truckstop aan de grens bij Venlo. Vanuit Venlo gaat de route door Duitsland en Polen.

Een Oekraïense chauffeur, die al vijftien jaar voor Stichting Spoetnik rijdt, voert het konvooi aan. Beja Kluiters van Stichting Spoetnik vertelt: "In verband met de ingewikkelde douaneperikelen aan de Oekraïense grens, helpt onze vaste chauffeur Sergej de andere chauffeurs langs alle stempelkantoortjes." Na meer dan 2000 kilometer bereiken de trucks uiteindelijk op de vierde dag Kiev, waar de Nederlandse ambassadeur Ron Keller het konvooi verwelkomt.

Spoetnik actief in Vlaardingen

Sinds 1993 is de vrijwilligersstichting Spoetnik actief met het brengen van hulp en opzetten van projecten in Oekraïne. Het konvooi in augustus komt bovenop de ongeveer twintig transporten van hulpgoederen die Spoetnik het hele jaar door organiseert. Burgemeester Bruinsma is een warm pleitbezorger van de activiteiten van de Stichting Spoetnik. Spoetnik bracht in haar 15-jarig bestaan vele Vlaardingers in contact met Oekraïne. Zo stond de stichting aan de basis van het officiële bezoek van de Oekraïense presidentsvrouw Kateryna Joesjtsjenko in 2006 aan Vlaardingen. Ook is Spoetnik betrokken bij de projecten LOGO East. Daarin helpen Vlaardingse gemeenteambtenaren samen met ambtenaren van de Tsjechische partnerstad Moravská Trebová de Oekraïense stad Romny bij het verbeteren van de dienstverlening aan burgers. Op de site van Spoetnik, www.spoetnik.nl, is meer te lezen over de activiteiten van de stichting.

Vakantiewerk

Hoewel het voor Burgemeester Bruinsma de eerste reis naar Oekraïne is, zijn transporten voor het goede doel hem niet vreemd. Zo nam hij in 2006 al samen met een wethouder plaats achter het stuur van de brandweerauto die Vlaardingen schonk aan partnerstad Moravská Trebová. Samen met anderen reden zij de auto naar de Tsjechische stad. Deze zomer doet hij dus wederom `vakantiewerk' achter het stuur van een vrachtwagen.

Tien trucks vol goederen

Na aankomst gaan de goederen uit Nederland naar douaneloodsen in Kiev en Lviv, waarna ze na vrijgave hun weg zullen vinden naar kindertehuizen, ziekenhuizen en scholen in het door overstromingen getroffen gebied in het westen, maar ook in de rest van het land. Er worden in Vlaardingen wagens geladen met schoolmeubelen en ziekenhuisbedden. Ook een lading met handwaspoeder gaat mee, voor de mensen in de kleine dorpjes waar vaak geen stromend water is. Beja Kluiters: "In deze dorpjes wonen bijna alleen nog oude mensen, de jongeren vinden er geen werk."

Naschrift: bekend geworden is na het verschijnen van dit persbericht dat het konvooi uit 11 vrachtwagens zal bestaan. Spoetnik vult nog een extra vrachtwagen met hulpgoederen, speciaal voor de getroffenen van de overstromingen.

Stichting Spoetnik sluit op 27 november met een benefietconcert in Theater Zuidplein te Rotterdam het jubileumjaar af.

Rode Kruis opent giro 5125 watersnood Oekraïne en Moldavië

7 augustus 2008

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 5125 voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Oekraïne en Moldavië. De overstromingen zijn de ergste van de afgelopen 200 jaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag al te kennen gegeven 100.000 euro te zullen bijdragen.

Meer dan 30 mensen kwamen om en tientallen slachtoffers worden nog vermist. Ruim 30.000 getroffenen zijn op de vlucht geslagen voor het verwoestende water. De totale schadepost bedraagt al meer dan 1 miljard euro. Het Rode Kruis vraagt geld om de 60.000 meest kwetsbare slachtoffers in Moldavië en Oekraïne de aankomende 8 maanden van hulp te kunnen voorzien. Het Rode Kruis gebruikt het geld voor de distributie van voedsel (olie, rijst, meel, suiker, ingeblikt vlees en schoon drinkwater), hygiëne kits, huishoudelijk materiaal, gereedschap om de huizen weer op te bouwen en psychologische ondersteuning aan de getroffenen.

De 6 meest getroffen regio's in het westen van Oekraïne zijn Ivano- Frankivsk, Chernvitsy, Zakarpattya, Lviv, Ternopil en Vinitsia. Ruim 40.000 huizen zijn extreem beschadigd, 30.000 hectare landbouwgrond is vernietigd en bijna 700 kilometer aan wegen zijn weggeslagen. Het risico dat Oekraïne en Moldavië de aankomende tijd opnieuw getroffen worden door overstromingen is groot. De grond kan niet meer water absorberen en de rivieren staan gevaarlijk hoog.

Zie het complete persbericht op de website van het Nederlandse Rode Kruis.

Truck Aid Limburg in 2008 - vervolg aan actie, met o.a. Vlaardings burgemeester Bruinsma als chauffeur

16 april 2008, bijgewerkt juni 2008

TRAL - Truck Aid Limburg Het konvooi-project Truck Aid van Limburgse vrachtwagen chauffeurs afgelopen zomer waarbij Spoetnik 5 vrachtwagens vulde en het project ondersteunde met raad en daad, wordt aanstaande zomer vervolgd. Truck Aid en Spoetnik zijn daarvoor hard op zoek naar sponsors die in ruil weer breeduit op de vrachtwagens komen te staan. Dhr. Tjerk Bruinsma, burgemeester van Vlaardingen, zal in deze editie als vrachtwagenchauffeur aan het konvooi deelnemen!

De zoektocht naar sponsors voor dit project is nog steeds in volle gang. Nog enkele sponsors hebben we hard nodig nodig, om de diesel van de vrachtwagens in het konvooi te kunnen financieren - in ruil komen de sponsors breeduit op de vrachtwagens en op de sites van TRAL en Spoetnik te staan. Doe ook met uw bedrijf mee - neem contact op met onze voorzitter Beja Kluiters, zij kan u alles er over vertellen.

Lees ook alles over het project op de speciale pagina Truck Aid Limburg in 2008.

Kijk ook bij Steunen voor een overzicht onze ondersteuners uit Vlaardingen en omstreken. Lees daar ook de aanbevelingsbrief van de burgemeester van Vlaardingen, mr Tjerk P.J. Bruinsma. Neem contact met ons op als u Spoetnik's doelstellingen en projecten wil steunen. We maken als wederdienst een plekje vrij op onze site voor u of uw bedrijf!

Open huis tijdens Loggerfestival op 21 juni

april 2008

Op 21 juni 2008 vindt in Vlaardingen het Loggerfestival, een plaatselijk feest, plaats. Stichting Spoetnik zal haar deur deze dag open zetten om te informeren over ons doelstellingen, werk, projecten. Daarnaast kan men bij ons proeven van de Oekraïense keuken en houden we een kleine boeken- en rommelmarkt. Met opbrengst willen wij een ambulance kopen voor de stad Romny - € 5.500,- is nodig voor aanschaf, brandstof, verzekering, tol en wegenbelasting.

Spoetnik begint haar open dag om 10.30 uur en eindigt om 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom! Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op www.loggerfestival.nl.

Nieuws over projecten

april, maart 2008

 

Hoogte- en dieptepunten voor Spoetnik in 2007

19 december 2007

Beja Kluiters overhandigt Kateryna Joesjtsjenko het activiteitenoverzichtOok in 2007 heeft Stichting Spoetnik niet stilgezeten. Hieronder volgt een korte samenvatting van de activiteiten het afgelopen jaar.

Run 4 Romny

Vlaardingse ambtenaren deden een estafette van 170 km naar Zutphen en haalden hiermee € 15.200 op voor een revalidatiecentrum in Romny. We hebben er een bus voor aangeschaft om kinderen van huis naar het centrum te brengen en diverse revalidatiematerialen ter bevordering van de motoriek.

Konvooi Limburgse vrachtwagens

Wij kregen van vrije rijders in Limburg 5 vrachtwagens gesponsord ter waarde van € 15.000 en we kregen van Coroos en Unilever hulp bij de ladingen.

Rally Amsterdam-Odessa

Sponsors en vrijwiligers reden een rally van Amsterdam naar Odessa, het geld komt ten goede aan een psychiatrisch ziekenhuis in Romny. Eén van de deelnemers heeft een boek geschreven over deze rally. Dit boek wordt alleen via internet verkocht. Per boek is € 5,- voor Spoetnik. De opbrengst van de rally was tot 6 december al opgelopen tot € 7000,-.

Lief en leed

Er waren ook droevige momenten in 2007. Op Valentijnsdag overleed Jelena Kluiters-Stepanenko, schoonmoeder en inspirator van Beja Kluiters. Op 13 augustus moesten we afscheid nemen van onze vrijwilliger Ria Verheij-van Eijk, die al 12 jaar bij Spoetnik betrokken was.

Vreugdevolle momenten waren er gelukkig eveneens: twee huwelijken (bestuurslid Armand Simonis en vrijwilligster Iryna Ryabova in mei, en een paar maaden later vrijwilligers Bertus de Bruine en Iryna Zaitsewa) en op 11 oktober de geboorte van Sofia, dochter van Iryna en Armand.

Overige activiteiten

  • Het dopen van Oekraïens cruise schip in Rotterdam leverde € 4200 op voor kindertehuizen in Oekraïne.
  • Studenten uit Nijmegen zochten een nieuw project en zijn in contact gebracht met mensen in Mykolajiv, waar zij een nieuw project gaan opstarten.
  • Moravska Trebova (Tsjechië) en Vlaardingen hebben hun kennis gebundeld om Romny te helpen bij het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening, gesubsidieerd door VNG international ter waarde van € 80.000. Spoetnik was betrokken bij de start van dit project.
  • In november 2007 kregen we veel waspoeder van Unilever voor ziekenhuizen en tehuizen en deden een speelgoedactie.
  • Ook dit jaar organiseerde school Het Anker de rugzakjesactie waarbij ook kleding en speelgoed werd ingezameld.
  • Op 8 december nam Beja Kluiters deel aan de ontmoeting van Nederlandse hulporganisaties met Kateryna Joesjtsjenko, de first lady van Oekraïne (foto rechts).

Vrijwilligster Ria overleden

15, 13 augustus

Na een slepende ziekte is Ria Verheij-van Eijk op maandag 13 augustus overleden. Ria was als vrijwiligster meer dan 12 jaar nauw bij Spoetnik betrokken. Minimaal twee dagen in de week was ze trouw, met weer en wind, in onze hal op de Jacob Assendelftplaats aanwezig om te helpen met ontvangen van goederen, sorteren, repareren, organiseren en laden. Daarnaast was ze ook bedreven in het gareel houden van de hele groep vrijwilligers, vooral belangrijk op dagen dat Beja elders voor Spoetnik aan het werk was.

Spoetnik rouwt en leeft innig mee met haar echtgenoot Aart, penningmeester bij Spoetnik, en kinderen Erik en Ingrid en Ria's overige familieleden en vrienden.

Spoetnik heeft in het blad Groot Vlaardingen een rouwgedicht geplaats, deze is ook hier te lezen. Vrijdag 17 augustus wordt ze in Vlaardingen begraven. Ria is 61 jaar geworden.

Voorbereiding Truck Aid Limburg met Spoetnik in volle gang

11 juli, 26 januari 2007

TRAL - Truck Aid Limburg Stichting Spoetnik steunt met raad en daad het project TRAL - Truck Aid Limburg - een prachtig initiatief van een groep Limburgse vrachtwagenschauffeurs die zich inzetten om aanstaande zomer met acht vrachtwagens vol met hulpgoederen in konvooi naar Oekraïne te brengen.

Met sponsorgelden worden alle kosten, inclusief huur en brandstof van de vrachtwagens, betaald en de chauffeurs rijden de wagens zelf naar Oekraïne en weer terug. Stichting Spoetnik treedt op als adviseur voor het organiseren van een dergelijk humanitair konvooi naar Oekraïne en zal samen met Stichting Project Oekraïne en in samenspraak met Spoetnik's Oekraïense partners de vrachtwagens geheel vullen met nuttige hulpgoederen voor ziekenhuizen, kindertehuizen e.d. in Oekraïne.

Meer nieuws over dit konvooi zal in de a.s. maanden op deze site verschijnen, maar uiteraard vooral op de speciale website voor dit project, www.truckaidlimburg.nl.

Voorbereidingen in volle gang, in augustus gaat men rijden. Op de foto het speciale dekzeil voor de vrachtwagens van het konvooi - de logo's van de sponsors van de actie staan ordelijk op alle wagens. Ook Spoetnik wordt speciaal vermeld!

Fotoverzameling voorjaar 2007

20 juni 2007

Een fotoverzameling-met-toelichting over het laden en lossen van transporten dit jaar tot nu toe. Met soms hulp uit onverwachte hoek!

De opbrengst van Run 4 Romny: 15.028,50 euro!

Spoetnik steunt Run 4 Romny - 26 & 27 maart 200725 april 2007

Op 20 april presenteerde Run 4 Romny de opbrengt van de sponsorloop voor een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen in Romny. Een groep Vlaardingse ambtenaren liepen in estafette in een nacht en een dag van 26 & 27 maart over 176 km van Vlaardingen naar Zutphen. Maar liefst € 15.028,50 leverde deze bijzondere inspanning op, en de gesponserde verloren kilo's verhoogde de opbrengst nog eens met € 248,10. Naast deze geldbedragen zijn ook diverse schenkingen in natura gedaan, zoals rolstoelen, rollators en sportkleding.

Tijdens een sfeervolle avond, onder meer door de muziek van het Oekraïense Uzory, werd de enorme opbrengt symbolisch overhandigt aan Spoetnik's Beja Kluiters. In augustus brengt Spoetnik de rolstoelen, rollators, sportkleding en de door Stichting Aangepast Sporten geschonken speciale badkamerinrichting per vrachtwagen naar Romny. Ook zal Beja Kluiters samen met Nataliya Osaulenko, de plaatselijke stuwende kracht achter de acties voor revalidatiecentrum in Romny, toezien op de juiste en effectieve besteding van het geld - er werd plechtig beloofd dat elke eurocent goed terecht zal komen. Als klap op de vuurpijl belde R4R'er Roel Noordam voor de gehele zaal met Nataliya Osaulenko om haar over de fantastische opbrengt te informeren. Beja maakte gebruik van de gelegenheid om haar extra te verrassen met aankondiging dat ook nog alle ramen van het revalidatiecentrum zullen worden gerenoveerd.

Kijk ook op de website op de website van Run 4 Romy zelf voor achtergrondinformatie, verhalen en foto's van deze bijzonder actie, www.run4romny.nl.

Beja Kluiters' weblog op Life & Cooking

zaterdag 31 maart 2007, 18 april

Spoetnik's voorzitter Beja Kluiters was gevraagd om een week lang een weblog (blog) bij te houden op de drukbezochte website van het RTL TV-programma Life & Cooking. Vanaf zondag 1 april t/m zaterdag 7 april schreef Beja uitgebreid over haar en Spoetnik's activiteiten en ervaringen. Deze hele week aan weblogs is via www.lifeandcooking.nl/weblog/index.php?blogger=31 na te lezen.

Inspirator Spoetnik overleden

17 februari 2007

Op 14 februari 2007 overleed in Den Haag Jelena Kluiters-Stepanenko. Ze was naast schoonmoeder ook de grote inspirator voor Spoetik oprichtster en voorzitter Beja Kluiters om zich bezig te gaan houden met hulp aan Oekraïne. Lees hier verder.

Spoetnik steunt Run 4 Romny - 26 & 27 maart 2007

Een nieuw project in Vlaardingen voor de Oekraïense stad Romny: Run 4 Romny! Spoetnik's jarenlange steun aan Romny inspireerde via het bezoek van Kateryna Joesjtsjenko, echtgenote van de president van Oekraïne, aan Vlaardingen en het hulpproject van Vlaardingen en Moravská Třebová ter ondersteuning van de dienstverlening in Romny, tot een nieuw bijzonder initiatief van een groep medewerkers van de gemeente Vlaardingen: Run 4 Romny, een sponsorloop voor een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen in Romny.
De Vlaardingse lopers gaan op 26 en 27 maart ruim 160 km in estafette op weg van Vlaardingen naar Zutphen. Lees er alles over op onze speciale pagina Steun Run 4 Romny en op de website van Run 4 Romy zelf, www.run4romny.nl.

Spoetnik doet mee met TRAL - Truck Aid Limburg

26 januari 2007

TRAL - Truck Aid Limburg Stichting Spoetnik steunt met raad en daad het project TRAL - Truck Aid Limburg - een prachtig initiatief van een groep Limburgse vrachtwagenschauffeurs die zich inzetten om aanstaande zomer met acht vrachtwagens vol met hulpgoederen in konvooi naar Oekraïne te brengen.

Met sponsorgelden worden alle kosten, inclusief huur en brandstof van de vrachtwagens, betaald en de chauffeurs rijden de wagens zelf naar Oekraïne en weer terug. Stichting Spoetnik treedt op als adviseur voor het organiseren van een dergelijk humanitair konvooi naar Oekraïne en zal samen met Stichting Project Oekraïne en in samenspraak met Spoetnik's Oekraïense partners de vrachtwagens geheel vullen met nuttige hulpgoederen voor ziekenhuizen, kindertehuizen e.d. in Oekraïne.

Meer nieuws over dit konvooi zal in de a.s. maanden op deze site verschijnen, maar uiteraard vooral op de speciale website voor dit project, www.truckaidlimburg.nl.

Vlaardingen en Moravská Třebová helpen Oekraïense stad Romny met dienstverlening - Spoetnik speelt sleutelrol

18 december 2006

Logo van het project in RomnyOp 15 december meldde de gemeente Vlaardingen: "Ambtenaren uit Vlaardingen en partnerstad Moravská Třebová (Tsjechië) bezoeken van 18 tot en met 22 december de Oekraïense stad Romny. Reden van het bezoek is dat Romny de gemeentelijke dienstverlening aan haar burgers wil verbeteren; Vlaardingen en Moravská Třebová helpen daarbij.". In Vlaardingen's persbericht wordt ook de rol van Spoetnik in deze samenwerking uitgebreid toegelicht. Het bericht sluit af met "De samenwerking tussen de drie steden én een particuliere stichting maakt dit tot een uniek project.". Lees het bericht op de site van Vlaardingen via www.vlaardingen.nl/smartsite.html?id=69917.

Naast John Stienen, die namens Spoetnik deel uit maakt van het projectteam, was ook voorzitter Beja Kluiters (op eigen gelegenheid) in Oekraïne om in Romny en Kiev het project bij te staan en overige projecten van Spoetnik te ondersteunen of op te starten.

Een kort (Engelstalig) fotoverslag van de reis is inmiddels beschikbaar.

Verslag 'Konvooi met ziekenwagen en traumamotor - 10 t/m 17 september 2006'

3 december 2006

Van 10 t/m 17 september 2006 organiseerde Stichting Spoetnik in samenwerking met de tijdschriften Autoweek en Moto73 een speciaal konvooi naar Oekraïne om daar een traumamotor en ziekenwagen af te leveren. Tevens legden de deelnemers diverse bezoeken af, waaronder aan het Tsjernobyl-gebied en andere humanitaire projecten. Op deze site kunt u een algemeen verslag van dit project en een speciaal verslag van het bezoek aan Tjsernobyl.

Oost–Europa Dag 2006 "Samenwerken met de nieuwe buren"

25 november 2006

COS Zuid-Holland Zuid organiseerde op 25 november 2006 de informatiedag Samenwerken met de nieuwe buren om antwoorden te vinden op deze vragen. De dag vond plaats in het Wantijpaviljoen in Dordrecht. Burgemeester Bandell van Dordrecht opende de dag. Dr. Lásló Marácz, docent Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, schetste in zijn inleiding de ontwikkelingen in Zuidoost-Europa en gaf zijn visie op de huidige situatie. Voor informatie en advies over projecten in Oost-Europa konden de deelnemers terecht in vier workshops, waaronder een workshop over Oekraïne die door Spoetnik werd gegeven. Op de site van COS vindt u een algemeen verslag van de dag en een verslag van de workshop van Spoetnik.

Spoetnik helpt Romny bij verbetering dienstverlening

12 november 2006

Sjevtsjenko-standbeeld in RomnyDe steden Vlaardingen, Moravská Třebová (Tsjechië) en Romny (Oekraïne) ontvangen subsidie van de Nederlandse overheid voor een project dat tot doel heeft de dienstverlening van de Oekraïense stad aan haar burgers te verbeteren. Dit werd op 10 november bekendgemaakt door de internationale afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG-International.

De samenwerking vindt plaats in het kader van het LOGO-East-programma, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door VNG-International. Het programma richt zich op de "nieuwe buren" van de Europese Unie.

In het kader van dit project in Romny brachten Beja Kluiters en John Stienen van Stichting Spoetnik in juli een bezoek aan de Oekraïense stad om de mogelijkheden voor samenwerking in kaart te brengen. In september bezochten de burgemeester van Romny, dhr. Pavlo Pomaran en loco-burgemeester mw. Anzhelika Okipna vervolgens Den Haag en Vlaardingen. Tijdens dat bezoek werd in overleg met Vlaardingen en zusterstad Moravská Třebová het projectvoorstel uitgewerkt.

De Oekraïense stad Romny gaat de kwaliteit van de publieke dienstverlening verbeteren met hulp van Vlaardingen en Moravská Třebová. Om de burgers beter te kunnen informeren over de diensten die de gemeente levert, richt Romny in 2007 een publieksinformatiecentrum in en zal het voor het eerst een gemeentegids uitgeven. Spoetnik levert een actieve bijdrage aan het project.

Ook in zevende jaar Basisschool Het Anker succesvol met rugzakactie

14 november 2006

Voor het zevende jaar achtereen heeft basisschool Het Anker Ook in zevende jaar Basisschool Het Anker succesvol met rugzakactie uit Vlaardingen haar rugzakactie voor kinderen in Oekraïne gehouden. De kinderen en ouders verzamelden werderom een uitgebalanceerd pakket en bubdelden deze in een grote verzameling rugzakjes. Daarnaast brachten zij een grote collectie kinderspeeldgoed en andere hulpgoederen tesamen.

Stichting Spoetnik verzorgt het transport en distributie van deze rugzakjes en goederen naar Oekraïne. Deze maal worden de rugzakjes verdeeld over twee hulpprojecten. Ze gaan naar de armste kinderen in Mykolajiv (Nicolajev) in Zuidwest Oekraïne en een deel naar een school in Uzghorod in het westen van Oekraïne. Vlaardings stadsdichter Elma Oosthoek ondersteunt deze school.

Op 8 november sloot Het Anker's directeur Peter Eckhart de Oekraïneweek op zijn school af. Op een kijkavond voor de ouders werden de resultaten van de actie gepresenteerd. Daarbij was ook de ambassade van Oekraïne vertegenwoordigd en werd de avond opgeluisterd met een muzikaal optreden van de groep Otrada.

 

Beja Kluiters onderscheiden door President Joesjtsjenko

8 juni 2006 23:00, 11:00

Hoge Oekraïense onderscheiding voor voorzitter Stichting Spoetnik

De Orde van Vorstin Olga in de derde klasse Tijdens het bezoek van Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de President van de Republiek Oekraïne, aan Vlaardingen ontving onze voorzitter Beja Kluiters-Albers de Orde van Vorstin Olga in de derde klasse. Beja ontving in het stadhuis van Vlaardingen de versierselen en de oorkonde die bij deze hoge Oekraïense onderscheiding horen uit handen van de Oekraïense Minister van Volksgezondheid, de heer Joeri Poljatsjenko.

Stichting Spoetnik is bijzonder trots op deze uitzonderlijke onderscheiding voor haar voorzitter en oprichtster. Deze erkenning en waardering vanuit Oekraïne voor Beja's werk en inzet straalt af op de gehele organisatie met alle vrijwilligers en ondersteuners.

Lees alles over deze bijzondere onderscheiding en uitreiking op onze speciale pagina Beja Kluiters onderscheiden door President Joesjtsjenko.

Mevrouw Joesjtsjenko, echtgenote president Oekraïne, bezoekt Vlaardingen

11, 10, 9, 4, 2 juni, 30, 23 mei 2006

Beja kijkt toe tijdens haar voordracht Mevrouw Kateryna Joesjtsjenko, de First Lady van Oekraïne, bracht donderdag 8 juni 2006 een bezoek aan Vlaardingen. Zij was met haar echtgenoot, president Viktor Joesjtsjenko, voor een officieel bezoek op 7 en 8 juni in Nederland. In Vlaardingen ontmoette mevrouw Joesjtsjenko onder meer organisaties die humanitaire hulp bieden aan Oekraïne.

Kateryna Joesjtsjenko spreekt met kinderen tijdens ontvangt in Vlaardingen Het bezoek van de First Lady startte met een ontvangst door burgemeester Tjerk Bruinsma op het Vlaardingse stadhuis. Daar sprak de presidentsvrouw met mensen spreken van de Oekraïense gemeenschap in Nederland, evenals met vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties die humanitaire hulp bieden aan Oekraïne.

Na de ontmoetingen op het stadhuis ging mevrouw Joesjtsjenko naar het Vlietland Ziekenhuis, locatie Vlaardingen, waar zij de kinderafdeling, de afdeling verloskunde en de centrale huisartsenpost bezocht. Vervolgens maakte mevrouw Joesjtsjenko een stadstour door Vlaardingen met als uitstapjes rondleidingen in korenmolen Aeolus en het Visserijmuseum. Het bezoek werd afgesloten met een lunch in het Delta Hotel.

De First Lady van Oekraïne is zeer actief met onder meer humanitaire activiteiten. Via haar ‘Stichting Oekraïne 3000’ ondersteunt mevrouw Joesjtsjenko liefdadigheid in Oekraïne, met speciale aandacht voor gezondheidszorg voor kinderen, daklozen en wezen en voor het integreren van gehandicapten in de samenleving. Ook besteedt mevrouw Joesjtsjenko veel aandacht aan het promoten van de cultuur van Oekraïne, zowel in Oekraïne zelf als in het buitenland.

Vanuit Vlaardingen is de Stichting Spoetnik sinds 1993 actief met humanitaire hulp aan Oekraïne. Deze stichting, die geheel uit vrijwilligers bestaat, is opgericht en wordt voorgezeten door de Vlaardingse Beja Kluiters. Via de Stichting Spoetnik zijn de eerste contacten gelegd voor het bezoek van mevrouw Joesjtsjenko aan Vlaardingen.

Kateryna Joesjtsjenko bezoekt Ziekenhuis Vlietland en overhandigt geschenk Volg nieuws en achtergronden over het bezoek op onze Special: Bezoek mevrouw Joesjtsjenko, echtgenote president Oekraïne, aan Vlaardingen - 8 juni 2006.

Voor meer informatie over het officiele bezoek van President Joesjtsjenko aan Nederland zie Dossier - Officieel Bezoek van President Joesjtsjenko 2006 - www.oekraine.org. Op onze website van Spoetnik staat al het nieuws en achtergronden over het bezoek aan Vlaardingen van Mevrouw Joesjtsjenko.

Een greep uit eerder Spoetnik-nieuws:


Win een reis naar Oekraïne met Spoetnik via de KRO

8 april 2006

Win een reis naar Oekraïne met Spoetnik via de KRO 1opdeMiddag 1opdeMiddag, het nieuws- en achtergrondprogramma van de KRO op Radio 1, besteedt elke donderdagmiddag (30 maart, 6, 13 en 20 april 2006) aandacht aan kernenergie en de gevolgen van de Tsjernobylramp.

De eerste gasten waren Pieter Winsemius, in 1986 minister van milieubeheer, en Liesbeth Spies, milieuwoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer. Ook Victoria Koblenko zal haar medewerking verlenen aan het programma. Meer informatie op de site van KRO, 1opdemiddag.kro.nl. Tijdens de uitzending worden de gasten aan de tand gevoeld over hun kennis over de ramp.

Elke week wordt aan het einde van de uitzending een extra vraag gesteld die luisteraars via e-mail of telefoon kunnen beantwoorden. Uit de deelnemers die 4 weken achter elkaar het goede antwoord gegeven hebben, zal een winnaar getrokken Spoetnik: ambulance en een ambulancemotor in konvooi naar Oekraïne worden die met Stichting Spoetnik een keer mee zal gaan om diverse humanitaire projecten te bezoeken in Oekraïne.

Konvooi

In september brengt Spoetnik in samenwerking met het autoblad Autoweek en motorblad Moto73 een ambulance en een ambulancemotor in konvooi naar Oekraïne. De motor zal worden ingezet in Kiev en de ambulance gaat naar de regio Tsjernihiv, waar veel huidige werknemers wonen die aan en in de kerncentrale werken. Op 26 april, de dag waarop het 20 jaar geleden is dat de ramp zich voltrok, worden de voertuigen symbolisch aangeboden aan Oleksander Koeptsjisjin, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland.

20 jaar Tsjernobyl

8 april 2006

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat in de Sovjet-Unie de kerncentrale bij Pripjat (rayon Tsjernobyl) ontplofte. Er zijn diverse rapporten geschreven over het aantal slachtoffers. Hierin worden steeds andere cijfers genoemd hoeveel slachtoffers er nu eigenlijk gevallen zijn. Uit onze eigen observaties weten wij dat velen lijden onder de directe en indirecte gevolgen van de ramp. Om mensen te helpen hebben wij zelf deze rapporten niet nodig.

In het verleden heeft Spoetnik al velen geholpen, bijvoorbeeld door geld te gegeven voor operaties en medicijnen (bijvoorbeeld voor chemotherapie) en door het sturen van hulpmiddelen voor gehandicapten.

Acties

Spoetnik: creche in Tsjernobyl Begin september organiseren we een benefietconcert ten behoeve van het Tsjernobylziekenhuis in Soemi, een provinciehoofdstad ten oosten van Kiev. We hopen in totaal een bedrag van $ 60.000 te verzamelen om diagnostische en therapeutische apparatuur aan te kunnen schaffen zodat de patiënten niet langer genoodzaakt zijn om 350 tot 550 kilometer te reizen om een diagnose te kunnen krijgen. Voor velen is dit een te verre en te dure reis.

In september wordt ook het startsein gegeven van het konvooi waarin we in samenwerking met het autoblad Autoweek en motorblad Moto73 een ambulance en een ambulancemotor naar Oekraïne brengen

Media

De aandacht van de media neemt toe naarmate de datum van 26 april dichterbij komt. Spoetnik heeft de laatste weken diverse malen contacten kunnen leggen tussen journalisten uit Nederland en België die nu naar Oekraïne reizen en hulpverleners die er nu werken. In een geval hebben wij bijvoorbeeld het idee aangedragen om een kind van een van de hulpverleners te interviewen. Zo wordt duidelijk welke impact het op het gezinsleven heeft als vader al jaren ziek, invalide, is! Ook werd duidelijk slachtoffers door de overheid van Oekraïne geholpen worden, bijvoorbeeld door het bezoeken van sanatoria.

Verslag Spoetnik's Oekraïnereis

28 maart 2006, 15-22 oktober 2005

Spoetnik organiseerde van 15 t/m 22 oktober vorig jaar een studiereis naar Oekraïne. Een uitgebreid verslag liet even op zich wachten, maar eindelijk valt deze alhier te lezen!.

Een brede afvaardiging van Spoetnik bracht dit bezoek aan Oekraïne. Naast bestuursleden van Spoetnik en Spoetnik-ambassadeur Victoria Koblenko maakten o.a. personen van de VNG-International, de stad Vlaardingen en de Rotary deel uit van de delegatie die Kiev, Tsjernobyl en de provinciestad Romni bezocht. Centraal in het bezoek stonden de projecten van Spoetnik, en verbeterde samenwerking gericht op versterking van het lokale bestuur en kennisuitwisseling tussen Romni en Vlaardingen.

Bekijk ons uitgebreide verslag! Ook onze aankondiging valt nog na te lezen.

Factsheet Tsjernobyl

28 maart 2006, februari 2006

Spoetnik heeft diverse projecten in ontwikkeling in het kader van de ramp van Tsjernobyl, nu 20 jaar geleden. De Oekraïnedag 4 februari jl. in het kader van deze ramp is inmiddels geweest, maar o.a. voor september staat een benefietconcert in Vlaardingen gepland om geld voor medische appartuur in te zamelen (binnenkort veel meer daarover). Ook zijn samenwerkingsprojecten in volle gang. Indien uzelf een (educatie)project over "20 jaar Tsjernobyl" wil doen, bijvoorbeeld op een school, download dan onze Factsheet Tjsernobyl, een overzichtelijk PDF-document (dus makkelijk en fraai zelf af te drukken) met informatie en leeropdrachten. Veel succes!

Download Factsheet Tsjernobyl (PDF-formaat).

4 februari 2006 - Oekraïnedag te Deventer

Oekraïnedag 4 februari 2006 te Deventer.

Het Platform Nederland - Oekraïne organiseerde in samenwerking met Stichting Spoetnik en de Midden- en Oost-Europa Beurs op zaterdag 4 februari as. een Oekraïnedag. In het stadhuis van Deventer werd een vol programma gepresenteerd dat in het teken stond van de ramp in Tsjernobyl, die in de vroege ochtend van 26 april 1986 plaatsvond, dit jaar precies 20 jaar geleden. Naast aandacht voor het menselijke leed gaf de dag vooral een beeld over wat er precies gebeurd is, wat de mensen hebben meegemaakt, zowel in de buurt van de ramp zelf als in Nederland. Daarnaast kreeg de huidige situatie en de toekomst van het Tsjernobyl-gebied veel aandacht krijgen.

Uitgebreide informatie op www.oekraine.org/oekrainedag.

Huwelijk Olga en bestuurslid Marcel de Ruijter

26, 16 december 2005

Op 16 december jl. traden Olga en Spoetnik-bestuurslid Marcel de Ruijter in het huwelijk te Bergen op Zoom.

Oekraïneactie op school Het Anker te Vlaardingen

9 - 11 november 2005

Een verslag van het voor het zesde jaar achtereen gehouden Oekraïneactie van basisschool Het Anker met hun traditionele rugzakkenactie voor kinderen in Oekraïne.

Victoria Koblenko ambassadeur van SpoetnikVictoria Koblenko ambassadeur van Spoetnik!

7 oktober 2005

Victoria Koblenko neemt het ambassadeurschap op zich van Stichting Spoetnik. Ze steunt ons bij de verwezenlijking van Spoetnik's doelen. Zo speelt ze voor Spoetnik in de TV-Kennisquiz 'Heartbeat VIPS' op zaterdag 8 oktober bij de AVRO op Nederland 2. De uit Oekraïne afkomstige Koblenko vertrekt op 15 oktober met Spoetnik naar Oekraïne om zelf de effecten te zien van het werk van de stichting. Lees ons persbericht en meer nieuws over Victoria als ambassadeur van Spoetnik!

Delegatie Stichting Spoetnik bezoekt Oekraïne

11 oktober 2005

Van 15 tot en met 22 oktober brengt een brede afvaardiging van Spoetnik een bezoek aan Oekraïne. Naast bestuursleden van Spoetnik en Spoetnik-ambassadeur Victoria Koblenko brengen o.a. personen van de VNG-International, de stad Vlaardingen en de Rotary een bezoek aan Kiev, Tsjernobyl en de provinciestad Romni. Centraal in het bezoek staan de projecten van Spoetnik, en verbeterde samenwerking gericht op versterking van het lokale bestuur en kennisuitwisseling tussen Romni en Vlaardingen. Lees ons persbericht en meer nieuws over deze special reis!Wat komt allemaal kijken bij een hulpgoederentransport?

6 oktober 2005

Een verslag van een hulpgoederentransport afgelopen september naar Romni en Brawarie, vanaf de voorbereiding in Nederland tot en met de nazorg in Oekraïne. En in een moeite door verhaalt Beja ook over de laatste voorbereidingen op Spoetnik's speciale Oekraïnereis van 15 t/m 22 oktober.

2005: Stand van zaken Transporten en Aanvragen

6 oktober 2005

Een overzicht van Spoetnik's verrichte hulptransporten en andere projecten in 2005 tot nu toe. Dit overzicht zal nog in de rest van het jaar worden aangevuld. Ook staan nog niet alle reeds uitgevoerde projecten vermeld. Een overzicht continue in progress dus.

Een bijzonder project: in Nederland overleden Oekraïner terug naar Kovel

11 mei 2005

Tussen Spoetnik's en haar vele andere projecten voor Oekraïne door, wordt Beja Kluiters zo nu en dan om hulp gevraagd bij een aparte en ongewone situaties. Lees hier hoe in de laatste dagen van april Beja helpt bij een sterfgeval van een in Nederland verblijvende Oekraïner. Een bijzonder verhaal.

Burgemeester T.P.J. Bruinsma van Vlaardingen reikt de Stadspeld uit aan Spoetnik-voorzitter Beja Kluiters Beja Kluiters ontvangt Vlaardingse Stadsspeld op Oekraïnedag

28 februari 2005

Op de Oekraïnedag van 26 februari jl. te Vlaardingen, ontving Spoetnik-voorziter Beja Kluiters uit handen van burgemeester T.P.J. Bruinsma de Vlaardingse Stadsspeld. Lees hier het persbericht van de gemeente Vlaardingen en een weergave van Bruinsma's openingswoord en uitreiking van de Stadsspeld op de Oekraïnedag.

Voorzitter Beja Kluiters als waarnemer naar Oekraïne

21 december 2004

Beja Kluiters Albers en haar echtgenoot Henk Kluiters waren vanaf 21 december tot en met 29 december 2004 als officiele waarnemers bij de nieuwe tweede ronde van de presidentverkiezingen op 26 december in Oekraïne. Zij behoorden tot zeventig waarnemers die Nederland onder de vlag van de OVSE had uitgezonden.
Uiteraard is Spoetnik bijzonder trots hierop. Ook de burgemeester van Vlaardingen, dhr Tjerk Buinsma, denkt hier zo over getuige zijn brief die hij aan Beja heeft gestuurd. Klik hier om hem zelf te lezen.

Voor alle nieuws over de situatie in Oekraïne naar aanleiding van de verkiezingen, verwijzen wij naar www.oekraine.org/nieuws/verkiezingen2004.html van het Platform Nederland Oekraïne. Ook alle berichten van Beja Kluiters, bestuurslid bij dit platform, die zij tijdens haar verblijf in Oekraïne heeft doorgegeven, staan daar vermeld. Ook de berichten die zij mocht doorgeven tijdens haar verblijf als waarnemer (en dat is helaas maar begrijpelijk zeer beperkt) staan op www.oekraine.org geplaatst.

Op 26 februari organiseerde het Platform Nederland Oekraïne in samenwerking met Spoetnik in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Vlaardingen een Oekraïnedag over de afgelopen verkiezingsstrijd. Zie voor meer informatie www.oekraine.org/oekrainedag.

Voor informatie over Oekraïne zelf (nieuws, cultuur, politiek, economie, samenwerking etc ) en andere Nederlandse activiteiten in relatie tot Oekraïne verwijzen we naar www.oekraine.org, de website van het Platform Nederland Oekraïne (SPSN-O). Spoetnik is actief deelnemer en mede-grondlegger van dit platform. Eveneens een goed startpunt voor meer informatie is oekraine.pagina.nl.

Eerder nieuws van Spoetnik

 

Zie ook

  • Projecten - informatie over lopende projecten en (foto)verslagen over onze activiteiten.

 


Tijdens het tienjarig jubileum- en benefietconcert van Spoetnik in 2003 werd deze site gelanceerd. We zijn en blijven hard bezig om alles wat wetenswaardig is over Spoetnik zoals nieuwtjes, verhalen van zowel oude als lopende projecten, de doelstellingen, visie, nieuwe initiatieven, geschiedenis van Spoetnik, anecdotes, foto's, donatieinformatie etc. te verwerken en deze hier overzichtelijk on-line te krijgen. Laat ons weten wat u van deze website denkt, we staan uiteraard open voor elke suggestie om hem nog beter te maken.


Trade Point BV/LocoToko schonk onlangs 300 Balbo Smart Bag's aan Spoetnik voor het transport van dekens naar ziekenhuizen en kindertehuizen in Oekraïne Trade Point BV/LocoToko schonk onlangs 300 Balbo Smart Bag's aan Spoetnik voor het transport van dekens naar ziekenhuizen en kindertehuizen in Oekraïne. Mede daardoor konden we een succesvol en efficient transport van deze goederen uitvoeren. Als dank hebben wij een banner van LocoToko geplaatst op onze website.