Spoetnik 10 jaar!

Verslag van het benefietconcert op 30 november 2003

Beja Kluiters Op 30 november 2003 bestonden we, de Stichting Spoetnik uit Vlaardingen, tien jaar. Om bij deze mijlpaal stil te staan organiseerde het bestuur van Spoetnik, onder leiding van voorzitter Beja Kluiters en bijgestaan door vele vrijwilligers, een goedbezocht Oekra´ens benefietconcert.

De beide muziekgezelschappen, het Utrechts Byzantijns Koor o.l.v. Grigori Sergei Sarolea en het vermaarde Oekra´ense ensemble Uzory, brachten in de Kerk van de Heilige Teresia van het kind Jesus in Den Haag verschillende Oekra´ense en internationale profane en liturgische werken ten gehore. Zo ontstond een interessante mix van muzieksoorten, van meeslepende stukken van Astor Piazolla als Libertango en Adiˇs Nonino tot een eenzame steppezang voor een al even gemŕleerd publiek van vrijwilligers en Utrechts Byzantijns Koor en Uzory ge´nteresseerden, zowel Oekra´eners als Nederlanders. Het publiek kon kennismaken met enerzijds de diversiteit van de muziekstijlen in Oekra´ne en anderzijds met de mogelijkheden om met typische Oekra´ense instrumenten fantasievol en virtuoos een internationale mix van muziekstijlen ten gehore te brengen.

Hoewel de dag in het teken stond van terugkijken op tien jaar Stichting Spoetnik, werd er uiteraard ook stilgestaan bij onze huidige en toekomstige acties, waarvoor hulp van anderen hard nodig is. Via de nieuwe website van Spoetnik die tijdens het concert officieel geopend werd, worden de lopende projecten van Spoetnik onder de aandacht gebracht.
Speciale aandacht was er tijdens het concert voor de actie "Help Svetlana naar Cuba", waarbij geld wordt ingezameld voor een scholiere uit Brovary om een behandeling te ondergaan op Cuba. NB: inmiddels (december 2003) is Svetlana naar Cuba voor haar operatie; lees hier er meer over.

Na afloop van het concert was er voor de bezoekers de mogelijkheid om na te praten, en werden in een feestelijke stemming op het jubilieum geproost.

Klik hier als u het programma van deze dag nog eens wil nalezen.