Oekra´neactie op school Het Anker te Vlaardingen

9-11 november 2005

Voor het zesde jaar achtereen hield het Vlaardingse christelijke basisschool Het Anker hun traditionele rugzakkenactie voor kinderen in Oekra´ne. Deze maal werd deze Oekraiïeactie gehouden van woensdag 9 tm vrijdag 11 november.

Sjouwen..

De medezeggenschapsraad van de school kocht voor alle leerlingen een rugzak en de kinderen kregen een lijst mee waarop vermeld stond wat zij wel en niet in die rugzak voor hun leeftijdsgenootjes konden stoppen. Daarnaast werd om voedsel gevraagd om pakketten samen te stellen voor bejaarden in Oekra´ne. Ook waren goede, schone tweedehands spulletjes welkom die Spoetnik dan met haar transporten naar Oekraïne stuurt ten behoeve van weeshuizen, medische instellingen e.d.

Tijdens de actiedagen van Het Anker werd het speellokaal van de kleuters omgebouwd tot inzamellokaal. De kinderen leverden in de klas de gevulde rugzakken in en de andere spullen werden gelijk in het speellokaal gezet. Het verzamelde voedel werd in de hal verzameld en in de daarvoor klaarstaande dozen opgeborgen. In de hal stond tevens een presentatietafel die de actie toelichtte.

Vanaf woensdag tot vrijdagmorgen kon men de goederen inleveren. Op woensdagavond kwamen de ouders naar school en konden de ouders de werkschriften van de kinderen inzien. Spoetnik was ter ondersteuning aanwezig en presenteerde foto's van de bestemmingen voor de rugzakken.

Sjouwen..

Ook was er een presentatie van de het bezoek aan Tsjernobyl tijdens de Spoetnik Oekraïnereis enkele weken daarvoor, hetgeen veel belangstelling van de aanwezigen trok. De directeur van Het Anker, Peter Ekhart, die ook met deze reis was meegegaan, werd het hemd van het lijf gevraagd.

Op vrijdag heeft Spoetnik in samenwerking met meubelfabriek Modern uit Schiedam de spullen opgehaald en naar de verzamelhal van Spoetnik gebracht. Hiervoor stelde Modern een bestelwagen en Bandenspecialist Van Benten uit Vlaardingen een aanhanger ter beschikking. Spoetnik bedankt tevens Dijkshoorn voor het schenken van oude verhuisdozen voor het vervoeren van de goederen.

De opbrengst van de actie bleek enorm:

  • 350 zakken met kleding, schoenen, linnengoed e.d.
  • 32 dozen met voedsel
  • 6 bedjes, 2 boxen, badjes
  • 14 stuks groot speelgoed van fietsjes tot kasteel

Als bijzonder gevolg van deze actie komen weken later zelfs nog grootouders van de kinderen naar Spoetnik's verzamelhal om spulletje te brengen. De kinderen hadden vol indrukken namelijk alle verhalen aan hen verteld.

Wij als Spoetnik zijn alle kinderen, (groot)ouders en leerkrachten van Het Anker zeer dankbaar voor deze wederom zeer geslaagde actie. Chapeau!

Zie ook de website van basisschool Het Anker: www.cbs-het-anker.nl.

Modern helpt een hand(je) mee! Spullen..

Terug naar de begin pagina