Projecten - Basisschool Het Anker uit Vlaardingen

Basisschool Het Anker uit Vlaardingen zamelt voor vierde jaar op rij in en meer..

januari 2004

Het is bijna een traditie aan het worden voor de christelijke basisschool Het Anker uit Vlaardingen. Voor de vierde keer zetten zij zich namelijk in voor hulp aan kinderen in Oekra´ne! Dit jaar (2003) ging hun aandacht niet alleen uit naar de kinderen maar ook naar de ouden van dagen die met een minimum inkomen de koude winter moeten zien door te komen.

Maandag 8 december was het zover, de week begon met een musicaal onthaal in het gymnastieklokaal van de school. In drie groepen mochten de scholieren om de beurt luisteren naar de klanken van Uzory, een professioneel Oekra´ens ensemble, bestaande uit vijf mannen en een vrouw. In het Engels vertelden zij wat over het liedje en natuurlijk over hun authentieke instrumenten. De hoofdonderwijzer vertaalde het op zijn beurt weer aan de kinderen, die vol aandacht zaten te luisteren. De muziek werkte aanstekelijk. Voor sommigen was het moeilijk stil te zitten, maar dat gaf allemaal niet, ze genoten en dat uitte zich in het spontaan meeklappen op de maat!

Het was ook een extra speciale dag, want de zondag ervoor was ons kroonprinsesje Catherina-Amalia geboren en dat moest natuurlijk gevierd worden. De zes Oekra´ense musici, plus twee vrijwilligers van Spoetnik werden verrast met een lunch en uiteraard beschuit met muisjes. Deze traditie kennen ze in de Oekraine niet. In hun eigen klas werden ook alle kinderen op beschuit(je) met muisjes getrakteerd.

Op de gang stonden op verschillende plaatsen marktkraampjes. Deze waren door ouders opgezet en ingericht met levensmiddelen die als voorbeeld dienden voor wat men mee kon nemen van huis voor de "oudjes" in Oekra´ne. In grote dozen werden grote hoeveelheden ingezameld.

Sjouwen.. De school had 250 nieuwe rugzakken gekocht en deze aan de scholieren gegeven. De scholieren vulden aan de hand van een suggestielijst deze rugzakken met allerlei nuttige en leuke hebbedingettjes voor hun Oekra´ense collegaatjes. Aan de ouders was gevraagd om hun kasten uit te spitten naar overtollige kleding, speelgoed, linnengoed etc. Ook dit kon namelijk ingeleverd worden. En met succes; een grote hoeveelheid zakken met kleding, schoeisel en speelgoed werd zo verzameld. Het kon niet op!

In- en uitladen De bedoeling was dat net al het jaar ervoor aan het einde van de week een hele grote vrachtwagen voor zou komen rijden om de 250 rugtassen en door de school en ouders verzamelde goederen op te halen. Helaas lukte dat op het laatste moment niet, maar met vereende krachten van ouders, leerkrachten en kinderen werd alles door een paar keer heen en weer rijden van priveauto's en de aanhanger van Spoetnik naar de verzamelhal van Stichting Spoetnik gebracht. Alles kon zo met het eerstvolgende transport naar Oekra´ne mee, en dat is inmiddels (januari 2004) ook gebeurd.

De directeur van Het Anker heeft te kennen gegeven dat de school graag volgend jaar het eerste lustrum van vijf jaar samenwerking met Stichting Spoetnik wil vieren. Dit moet dan op een speciale manier gaan plaatsvinden, misschien zelfs met een uitwisseling van Nederlandse en Oekra´ense scholieren!

Voor de verzamelhal Ook was het voor de Oekraïense mensen van Spoetnik Oekraïne, die hier waren i.v.m. het tienjarig jubileum van Spoetnik, een hele leuke en leerzame ervaring om kennis te maken met een enthousiaste Nederlandse schooldirecteur. Hij gaf o.a. een rondleiding op de school en legde uit hoe men hier met kinderen werkt. De nieuwgierige kinderen van groep 8 konden tevens aan de Oekraïeners hun vragen kwijt.

Een speciale verrassing had het Anker nog voor ons in petto toen zij een envelop met geld aan ons overhandigde voor ons 'Svetlana naar Cuba'-project. Zij kan daardoor die reis naar Cuba maken en daar haar medische behandeling krijgen.

Prachtig hoe iedereen zijn best heeft gedaan, fantastisch! Reuze bedankt allemaal van basisschool Het Anker!


Terug naar projecten