Welkom bij Stichting Spoetnik

Bijgewerkt juni 2024 - zomdervakantie, jaarverslag 2023

Nieuw: Jaarverslag 2023 beschikbaar onder 'Contact'


*** LET OP: ***

Stichting Spoetnik is gesloten vanaf WOENSDAG 24 JULI T/M DONDERDAG 15 AUGUSTUS - ook dus gesloten op zaterdag 3 augustus.

Vanaf VRIJDAG 16 AUGUSTUS zijn we weer open volgens onderstaand schema:


Stichting Spoetnik's reguliere openingstijden zijn:
 • woensdag, 10:00-16:00
 • vrijdag, 10:00-16:00
 • Uitsluitend na afspraak kan op de eerste zaterdagmiddag van de maand goederen worden afgeleverd

Na het laden van meerdere vrachtwagens in de laatste weken hebben we weer ruimte om goederen te ontvangen. Onze prioriteit ligt nog steeds bij (lang) houdbare voeding, medische artikelen en verzorgingsmiddelen. Kleding is ook weer welkom.

Afgifte van hulpgoederen bij Spoetnik in de sporthal aan de Vetteoordsekade 12, 3de deur, 3131 PZ Vlaardingen, dus niet aan de Pijnboomdreef in Vlaardingen. Wel kan men postpakketten naar de Pijnboomdreef sturen.
Zie ook Afleveren goederen en Contact.

Benefietconcert Uzory voor Oekraïne

december 2023

Nenefietconcert Uzory voor Oekraïne Op donderdag 28 december 2023 om 20:30 geeft het Oekraïense muziekensemble Uzory een benefietconcert voor Stichting Spoetnik. Het ensemble Uzory bestaat uit virtuoze professionals. Ze brengen het beste van de Oekraïense volksmuziek.

De ticketopbrengst wordt door de Stichting Spoetnik gebruikt voor humanitaire hulp aan mensen in Oekraïne die het extra zwaar hebben. Tickets kunt u vooraf online kopen voor €12 per stuk op Ticketkantoor.nl. Aan de zaal kosten ze €15. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Cultuurlab vindt u aan de Brabantse Turfmarkt 9, 2611 CK in Delft. Ingang om de hoek, Gasthuissteeg. Goed bereikbaar per openbaar vervoer en (betaald) parkeren vlakbij, o.a. Parkeergarage Zuidpoort.

STEUN DE MENSEN IN OEKRAÏNE EN BESTEL UW TICKETS SNEL

Geen tijd om van Uzory te genieten maar wel steunen? Deel dit event met anderen en/of maak een donatie over aan Stichting Spoetnik, NL68 ABNA 04137 63021. Of maak gebruik van de Ticky QR-code bovenaan deze webpagina.

Stichting Spoetnik is ANBI-erkend dus uw donatie is onder voorwaarden belasting-aftrekbaar.
Vrijwilligers Spoetnik in het zonnetje gezet

22 decemberr 2023

Vrijwilligers Spoetnik in het zonnetje gezet Ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van Stichting Spoetnik werden op 22 december 2023 vier vrijwilligers van het eerste uur in het zonnetje gezet met onderscheidingen uit Oekraïne. Voor hun vijfentwintigjarige vrijwillige inzet ontvingen Wytske Bruin-Landeweer, Frank de Jong, Armand Simonis en John Stienen uit handen van ambassaderaad Nataliia Holub van de Oekraïense ambassade de bijbehorende versierselen.

Adviseur John Stienen ontving de medaille voor steun aan de Oekraïense strijdkrachten, een militaire onderscheiding, waarmee hij door de minister van Defensie van Oekraïne werd geëerd voor zijn bijdrage (en die van Stichting Spoetnik) aan de ontwikkeling van de Oekraïense strijdkrachten.

Wytske Bruin-Landeweer, de rechterhand van voorzitter Beja Kluiters-Albers, en bestuursleden Frank de Jong en Armand Simonis ontvingen de medaille voor dienstbetoon aan het Oekraïense volk, uitgereikt namens verdedigingslinie nr. 5 van de stad Kyiv.

De uitreiking vond plaats op 22 december tijdens de gezamenlijke kerstviering van de bewoners van de Oekraïense wijk Mrija in Vlaardingen en Stichting Spoetnik. Naast een gezamenlijke kerstmaaltijd, die werd verzorgd door Stichting Inclusia, was er een cultureel programma met optredens van Veronika Morska (12, oud-deelnemer aan The Voice Kids Ukraine), Zang- en dansensemble "Kalinka" en acts van jonge Oekraïners uit de wijk Mrija met een Nederlands en Oekraïens repertoire.

Mevrouw Holub overhandigde ook namens Stichting Spoetnik een cheque met een waarde van €500 aan de Vlaardingse voetbalvereniging DVO '32, waar sinds de zomer van 2023 Oekraïense jongens en meisjes die in Mrija wonen trainen.


Spoetnik bestaat 30 jaar!

november 2023

In december staan we als Spoetnik stil bij dat we 30 jaar actief zijn voor Oekraïne. Dit samen met de Oekraïense muziekgroep Uzory, het gemeentebestuur van Vlaardingen en de Oekraïense ambassade in Nederland.

Direct als en wanneer wij weten dat Uzory naar Nederland komt zullen we dit openbaar maken!

Spoetnik bestaat 30 jaar! Met Oekraïense muziekgroep Uzory

Inzamelingsactie Kherson

juni 2023

Vorig jaar hebben we als Stichting Spoetnik een succesvolle inzamelingsactie georganiseerd om slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te helpen met thermische kleding in de winter. We kunnen de juiste woorden niet vinden om de gevoelens van dankbaarheid, waardering en geluk uit te drukken van al die mensen die onze hulp hebben ontvangen, maar men kan het duidelijk op hun gezichten zien op de foto's.

Inzamelingsactie Kherson Helaas is er een nieuwe uitdaging nu Rusland zijn agressie in Oekraïne voortzet. De regio Kherson verkeert in grote problemen en heeft onze hulp nu nodig. Duizenden mensen en dieren moesten hun huizen ontvluchten of werden geëvacueerd om te overleven als gevolg van de overstromingen als gevolg van de vernietiging van de waterkrachtcentrale Nova Kahovka. De meeste mensen moesten hun spullen achterlaten en zijn nu afhankelijk van de hulp van vrijwilligers voor hun basisbehoeften.

Stichting Spoetnik zamelt goederen en fondsen in om slachtoffers in de getroffen gebieden te helpen. Het ingezamelde geld zal worden gebruikt om het transport naar Oekraïne te financieren en om meer hulpgoederen aan te schaffen. Ingezamelde goederen zullen worden getransporteerd naar Oekraïne en in het bijzonder naar de stad Mykolaiv, die de meeste vluchtelingen opneemt. Lokale vrijwilligers zullen de hulp dan rechtstreeks naar de nabijgelegen dorpen brengen.

De hardst benodigde goederen op dit moment zijn:
 • Dekens
 • Bedden en slaapzakken
 • Handdoeken
 • Kussens
 • Zomerkleding, schoenen
 • Niet-bederfelijk voedsel (voorverpakte soepen e.d.,..)
 • Producten voor persoonlijke hygiëne (shampoo, zeep, enz.)
 • medische materialen (eerste hulp verbanddoos, verband, pleisters, bloedzakken, naalden, infuus material, medicijnen e.d.).`
 • Insectenwerende middelen
 • Dierenvoeding

Afgifte van hulpgoederen bij Spoetnik in ozne verzamelhal. De geel-blauwe Oekraïense vlag hangt boven de ingang.

Sporthal aan de Vetteoordsekade 12, 3e deur, 3131 PZ Vlaardingen (achter woonhuis Landstraat 116, 3131 CA Vlaardingen. )

Stichting Spoetnik is open op:

 • Woensdag, 10:00-16:00
 • Vrijdag, 10:00-16:00
 • eerste zaterdag van de maand, 12:00-16:00 uur
-

Uw hulp wordt zeer op prijs gesteld!


Hektische weken - de nood blijft hoog!

juni 2022

Hektische weken - de nood blijft hoog!
Het waren hektische weken bij Stichting Spoetnik in de periode na 24 februari, de dag dat Rusland grootschalig Oekraïne aanviel. Hartverwarmend hoeveel hulp werd aangeboden. Door de grote hoeveelheid donaties besloten we dagelijks (7 dagen in de week) op te zijn. Er werd zoveel aangeboden dat we samen met partners in Borculo en Purmerent in de eerste drie weken acht vrachtwagens (trekker-opleggers) met humanitaire hulp naar Oekraïne konden sturen. In de meeste gevallen Oekraïnse chauffeurs die we via contacten bij de ambassade van Oekraïne in Nederland toegewezen kregen. Ook een ons bekende chauffeur (Taras) kon met retourvrachten uit Vlaardingen terug naar Oekraïne.
Na drie weken werd het wat rustiger en zijn we na een korte periode waarin we 4 dagen open waren sinds begin april terug gegaan naar nog drie dagen per week (woensdag, vrijdag en zaterdag) open.

In de periode na de inval zijn er tot nu toe in totaal 15 vrachtauto’s naar Oekraïne gegaan met kleding, voedsel, medische artikelen, aggregaten, middelen voor persoonlijke verzorging, beddengoed, babybedjes, stoelen, babykleding, buggy’s en kinderwagens en speelgoed. De meeste vrachtwagens zijn in Novovolynsk (net over de Pools-Oekraïnse grens) gelost. Goederen zijn vervolgens met kleinere voertuigen verder Oekraïne ingebracht. Op onze Facebook-pagina hebben we diverse foto’s en filmpjes geplaatst van spullen die zijn afgeleverd.

We zijn dankbaar voor alle (media) aandacht die we gekregen hebben, alle hulp van (nieuwe) vrijwilligers en alle donateurs en bezoek van de Oekraïnse ambassadeur in Nederland Maksym Kononenko, burgemeester Bert Wijbenga en wethouders Ivana Somers-Gardenier en Jacky Silos van de gemeente Vlaardingen.

Hektische weken - de nood blijft hoog!
In Vlaardingen zijn nu twee opvang locaties met 170 Oekraiense vluchtelingen. Ook daar heeft Spoetnik goederen aan afgeleverd zoals bedden, matrassen, linnengoed, shampoo, potten en pannen, lampen, banken, stoelen, fietsen. Vasyl onze vrijwilliger doet vertaalwerk en houdt in de gaten wat er al zoal ontbreekt.

Helaas is op veel plekken in Oekraine hulp nog hard nodig. Er is nog steeds veel vraag naar voedsel, medische artikelen en middelen voor persoonlijke verzorging. Ook binnen Oekraïne worden veel vluchtelingen uit andere delen van het land opgevangen en is men dus ook nog op zoek naar middelen om hun tijdelijke opvang in te richten en hen te helpen overleven.
Wij zullen ons blijven inzetten voor Oekraïne.

Stand with Ukraine!
Slava Oekraini!

Nieuwste berichten over steun aan Oekraïne

26 maart 2022
 • Kleding is weer welkom!

  De laatste weken was er weinig vraag naar kleding, vooral omdat andere hulpgoederen hogere prioriteit hadden - voedsel, medisch middelen en persoonlijke verzorging. Deze blijven belangrijk in deze extreem zware tijden voor Oekraïne. Echter kleding is weer welkom, wij kunnen deze weer verwerken en is weer grote vraag in Oekraïne en onder Oekraïense vluchtelingen.

 • Vrachtwagens

  We krijgen de laatste weken zoveel spullen aangeboden en is er zoveel vraag dat meerdere vrachtwagens per week laden. Vermoedelijk houdt dit nog een tijd aan.
Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

6 maart 2022

Oorlog in Oekraïne, hulp gezocht voor steun aan vluchtelingen en slachtoffers

februari 2022

Doneer direct via een tikkie met uw betaalapp Helaas is gebeurd wat men hoopte dat niet zou gebeuren. De Russische leiders hebben besloten om onschuldige, democratische, vredelievende burgers in buurland Oekraïne aan te vallen. Dit leidde en zal verder leiden tot een grote stroom vluchtelingen zowel vanuit Oekraïne naar de dichtstbijzijnde veilge landen als binnen Oekraïne naar veiliger gebieden.

Stichting Spoetnik helpt al 30 jaar met onder andere transporten van allerlei humanitaire hulpgoederen naar Oekraiïne. Om in deze moeilijk tijden te kunnen helpen is geld nodig. Hierbij vragen wij u dan ook ons te steunen deze hulp op korte termijn een extra boost te geven.

Stichting Spoetnik
IBAN: NL68ABNA0413763021

Een QR-code om makkelijk en snel via een tikkie met uw internetbankieren app te doneren staat hier rechts. Uiteraard kunt u via onze bovenstaande IBAN uw donatiebedrag naar keuze overmaken. Alle hulp is welkom!

Uw bijdrage zal onder meer worden ingezet voor:

 • Medische hulpgoederen naar Oekraïne
 • Steun aan vluchtelingen uit Oekraïne
 • Steun aan hier in Nederland gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs - door de crisis hebben zij nu geen geld voor eten, diesel e.d. en kunnen daar ook niet aankomen.

Stichting Spoetnik is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waardoor u giften onder voorwaarden kunt aftrekken. Zie voor deze voorwaarden 'Giften' (website belastingdienst). In de praktijk voldoen giften van zowel particulieren als bedrijven vrijwel altijd aan deze eenvoudige voorwaarden.

Hulpgoederen voor slachtoffers en vluchtelingen oorlog in Oekraïne

02 maart 2022

Afgifte van hulpgoederen bij Spoetnik in de sporthal achter woonhuis Landstraat 116, 3131 CA Vlaardingen. De geel-blauwe Oekraïense vlag hangt boven de ingang.

Bij voorkeur de onderstaande hulpgoederen - daar is veruit de meeste behoefte aan:

 • medische materialen (eerste hulp verbanddoos, verband, pleisters, bloedzakken, naalden, infuus material
 • middelen voor persoonlijke verzorging (maandverband, pampers, incontinentiemateriaal, shampoo, zeep, tandpasta, tandenborstels (kinder en volwassen), handdoeken (sneldrogend, microvezel), vochtige doekjes, vaseline, handcrème, gezichtscrème, toiletpapier, haarkammen/-borstels, deodorant)
 • batterijen, lucifers, powerbanks, oplaadkabels, kaarsen, zaklampen
 • slaapzakken, bodywarmers, thermo-ondergoed

Vlaardingen steunt Oekraïne

02 maart 2022

Op donderdag 3 maart wordt er om 17.00 uur een wake gehouden bij het Geuzenmonument. Tijdens deze bijeenkomst kunnen Vlaardingers hun steun betuigen aan de inwoners van Oekraïne. Verschillende sprekers zullen kort het woord voeren. Onder hen vertegenwoordigers van de kerken, moskee en de PAX Ambassade van Vrede. Ook voormalig ambassadeur Robert Serry en Oekraïne-deskundige Ben van Dorp zullen de aanwezigen toespreken. Er is de mogelijkheid om bij het monument (bij voorkeur gele en blauwe) bloemen neer te leggen.

Sinds de inval vanuit Rusland zijn er in Oekraïne veel slachtoffers gevallen. Veel mensen leven in onrust en velen van hen zijn op de vlucht. Er is met name een grote vraag aan medische hulpmiddelen. Daarom wordt er de oproep gedaan om geld en spullen te doneren aan de Vlaardingse hulporganisatie Spoetnik. Meer informatie daarover is te vinden op http://www.spoetnik.nl. Spoetnik heeft al bijna dertig jaar ervaring met het vanuit Vlaardingen inzamelen en leveren van hulpgoederen aan Oekraïne.

De verschillende organiserende Vlaardingse organisaties nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de publieke steunbijeenkomst op 3 maart. Het Geuzenmonument bevindt zich aan de Markt tegenover het stadhuis en de Grote Kerk.

Hulp aan Oekraïne

februari 2022

Helaas is het niet mogelijk om zomaar goederen naar Oekraïne te sturen om slachtoffers en vluchtingen te helpen. Stichting Spoetnik probeert samen met andere organisaties in Nederland de hulp te coördineren. Via de stichting Open Door Urkaine (ODU) is een lijst gepubliceerd van NGO’s (een meer internationale term gebruikte term voor non-gouvernementele organisatie’s) in Nederland. Klik hier voor de lijst.

We zijn in afwachting van nieuws over de ontwikkelingen in Oekraïne. Helaas is het niet bekend of en wanneer wij een volgend transport naar Oekraïne kunnen verzorgen. We staan daarover in nauw contact met andere organisaties en de Oekraïnse ambassade in Nederland. Zodra hierover nieuws is zullen wij ODU verzoeken dit gecoördineert te communiceren.

De Oekraïense ambassade in Nederland zal vijf Nederlandse organisaties selecteren die samen met hen humanitaire hulpgoederen kunnen sturen. De goederen worden dan gelost in Lublin (Polen) en dan door andere vrachtwagens - uit Oekraïne - in konvooi opgehaald en over de grens naar Oekraïne gebracht.

De Oekraïense voorschriften voor humanitaire hulp zijn nu vanwege de enorme nood de facto losgelaten. Dit betekent ondermeer dat transporteren van zo goed als alle medicijnen kan zonder speciale toestemming. Zelfs brengen van voedsel zonder certificaat is nu toegestaan.

In de tussentijd zijn wij op korte termijn op zoek naar een (gratis) opslag in Vlaardingen of directe omgeving waar wij pallets met reeds gesorteerde, getelde en gewogen goederen kunnen opslaan voor twee á drie maanden.

Op dit moment is vooral vraag naar medische (hulp)middelen, kleding en persoonlijke verzorgingsmiddelen. Onze stichting is op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 en in het weekend tussen 12:00 en 16:00 geopend voor het innemen, sorteren en inpakken van goederen. Ook stellen wij graag onze ruimte open voor Oekraïners die op deze momenten een ruimte zoeken om elkaar te ontmoeten.

Aandacht voor Oekraïne

25 februari 2022

Afgelopen vrijdag toonde de media veel belangstelling voor de activiteiten van Stichting Spoetnik tijdens deze extreem zware tijden in en voor Oekraïne.

Beja Kluiters van Spoetnik bij Rijnmond

Onze stichting werd bezocht door reporters en cameramannen en -vrouw van NPO Radio1, TV Rijnmond, WNL en het NOS Journaal. Aan het einde van de middag interviewde Rijnmond Vandaag en Rijnmond Nu (radio) Spoetnik's oprichtster en voorzitter van de stichting Beja Kluiters.

Hopelijk kan deze aandacht bijdragen aan steun voor voor Oekraïne in deze bizarre periode.

Zie ook:

Aart Verheij overleden

31 december 2021

Aart Verheij overleden, 1940 - 2021
Aart Verheij   1940 - 2021

Op vrijdag 31 december is Spoetnik's penningmeester, vrijwilliger en vriend Aart Verheij overleden. Naast een uitstekend penningmeester was hij ook een van de drijvende krachten op de werkvloer in onze verzamelhal en stuurde hij deskundig het laden van vrachtwagens met hulpgoederen aan. Aart was bovendien een fantastische sfeermaker met zijn humor en vele verhalen bij Stichting Spoetnik.

Na het overleiden van zijn vrouw Ria - die vrijwilligster bij Spoetnik was - kwam Aart bij Spoetnik en trad in 2004 toe tot het bestuur als penningmeester.

Aart was 81 jaar oud en stond midden in het leven. Ook tijdens onze kerstvakantie was hij nog voor Spoetnik bezig - hij kon het niet laten. Aart, we zullen je enorm missen, je bent feitelijk onvervangbaar. Rust in vrede lieve Aart!

We condoleren zijn kinderen, familie, vrienden en alle collega-vrijwilligers bij Stichting Spoetnik met dit grote verlies.

Aart Verheij overleden, 1940 - 2021

Oekraiense chauffeur Spoetnik overleden

15 december 2021

Sergei - Oekraiense chauffeur Spoetnik overleden Sergei Goulubov, onze Oekraïense vriend en vaste vrachtwagenchauffeur van hulpgoederen voor 25 jaar is woensdagochtend vroeg op 15 december overleden in het ziekenhuis in Kyiv.

Sergei was in september in zware gezondheidsproblemen gekomen. Zijn longen functioneerden nog maar voor 40% en moest hij worden geopereerd. Recent bleek dat hij ook nog corona had opgelopen en vermoedelijk is die combinatie hem jammerlijk fataal geworden.

Sergei was naast onze vrachtwagenchauffeur tevens begeleider van hulpcolone's naar Oekraïne en de laatste jaren ook een van onze adviseurs. Als Spoetnik hadden we onlangs nog een hulpactie gestart om die operaties en gevolgen mede te financieren - zie hieronder. Helaas heeft dit alles niet zijn leven kunnen verlengen.

Sergei, rust in vrede goede vriend. Al zijn nabestaande, waaronder Valentina, Natasja en Sacha, heel veel sterkte met dit grote verlies.

Царство небесное, соболезную.

Op de foto Sergei tijdens overleg humanitaire hulporganisatie twee jaar geleden bij de administratie van de president in Kyiv.

26 april 2021: 35 jaar ramp van Tsjernobyl

26 april 2021

35 jaar Tsjernobyl - 26 april 2021 Op 26 april 1986 vond de ramp in de kerncentrale van Tejsernobyl plaats. Spoetnik heeft in de loop der jaren op diverse manier daar bij stil gestaan en aandacht aan geschonken om mee te zorgen dat het nooit wordt vergeten en dat de slachtoffers - ook nu nog 35 jaar later - worden geholpen.

Hier op een speciale pagina staan we als Spoetnik wederom even stil bij de ramp 35 jaar die zoveel impact had op Oekraïne, Wit-Rusland, de toenmalige USSR als geheel, de nabije landen in Europa en feitelijk op de gehele wereld.

25 jaar Spoetnik - fotoimpressie

18 mei 2021, 23 november 2018

Het is weer even terug, maar de meeste aanwezigen herinneren het zich nog wel: op vrijdagavond 23 november 2018 stond Spoetnik stil bij haar 25-jarig bestaan en hield Spoetnik voor al haar vrijwilligers en ondersteuners een speciale avond. Een Oekraïens-Nederlandse mix aan artiesten die Oekraïense muziek en dans brachten, afgewisseld met gangen van een Oekraïense kok en haar team die een Oekraïens-Nederlandse buffet presenteerden.

Hier enkele snapshots van de avond.

Bestuurslid Ronald Tol overleden

9 april 2021

Ronald Tol overleden, 1968 - 2021 Op donderdag 8 april jl. is totaal onverwacht Spoetnik-bestuurslid Ronald Tol op 53-jarige leeftijd overleden. Ronald was meer dan een decennium een trouw en gepassioneerd bestuurslid en vrijwilliger bij Stichting Spoetnik. Ronald was actief in de lokale en wijk-politiek van Rotterdam en daarnaast als vrijwilliger bij diverse humanitaire en sociale initiatieven in de regio Rijnmond, in het bijzonder in de Rotterdamse wijk Charlois.

Ronald zal bij Spoetnik enorm worden gemist en door allen blijvend worden herinnerd. Wij bij Spoetnik wensen iedereen die hem gekend en met hem gewerkt heeft veel sterkte toe, in het bijzonder zijn echtgenote en hun twee jonge kinderen.

Oekraïne sluit grenzen voor buitenlanders

13 maart 2020

Oekraïne sluit voor de komende twee weken [dus t/m eind maart] zijn grenzen voor alle buitenlanders. De regering heeft dat besluit genomen nadat er een eerste coronapatiënt in het land was overleden. In Oekraïne is bij drie mensen het coronavirus vastgesteld. (bron: NOS.nl)


Open Door Ukraine in de bres voor humanitaire hulp aan Oekraïne

6 maart 2020

ODU lobbyt hard in Kyiv hard om de levering van humanitaire hulp aan Oekraïne te verbeteren. Spoetnik's voorzitter Beja Kluiters is ook namelijk ODU de voorvechter in humanitaire zaken en was ook onlangs in Kyiv om alle problemen en hindernissen te bespreken en hopelijk zo adequaat en snel mogelijk op te lossen:


Ramp met Oekraïens verkeersvliegtuig PS752 in Teheran

20 januari 2020

Net als u is het ook Spoetnik niet ontgaan dat door twee luchtafweerraketten een Oekraïens verkeersvliegtuig op 8 januari jl. is neergeschoten en de alle 176 inzittenden - bemanning en passagiers - daarbij zijn omgekomen. Stichting Spoetnik leeft als humanitaire hulpverlener aan Oekraïne uiteraard enorm mee en volgt de kwestie op de voet. De overeenkomsten met MH-17 ramp zijn overduidelijk en dat beide tragedies een band met Oekraïne hebben bendadrukt de overeenkomst alleen maar meer.

Oekraïense ambassade te Den Haag: Our thoughts are with the innocent victims of the tragic downing of PS752. Світла пам'ять!
Hier enkele links naar (achtergrond)nieuws over de ramp.
Oekraïense Dagen op de Hoge Veluwe - 31 augustus & 1 september

28 augustus 2019

Oekraïense Dagen op de Hoge Veluwe - 31 augustus & 1 september - foto van de Karparen in Oekraïne Ter gelegenheid van de 28e viering van de onafhankelijkheid van Oekraïne worden in het weekend van 31 augustus en 1 september de Oekraïense Dagen gehouden in het centrumgebied van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het thema van het weekend is: Roots, Woods, Moods.

De Hoge Veluwe en de Oekraïense ambassade organiseren in samenwerking met onder andere Stichting Spoetnik een weekend waarin u kunt genieten van Oekraïense kunst, cultuur en lekkernijen.

Voor humanitaire hulporganisaties is er een extra programma op zaterdag 31 augustus van 10.30 tot 12.00 uur. Hiervoor moet u zich aanmelden via een emailbericht aan communication@opendoorukraine.nl.

Voor meer informatie inclusief het uitgebreide en gevarieerde programma, bezoek het Agenda overzicht Oekraïense Dagen op de website van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op deze website vindt u ook informatie over de toegang, de route en wat allemaal nog meer te zien en te doen in dit grote natuurpark.

Reactie Spoetnik op aanval van de SP-Vlaardingen

20 november 2018

Op 19 november jl. plaatste SP-Vlaardingen een artikel op haar website getiteld "Steun Humanitaire Hulp en Cultuur; sloop de oude sporthallen aan de Vetteoordskade" en is onder andere op de website van Vlaardingen24nl in een artikel verwerkt.

Het bestuur van Stichting Spoetnik, een van de belanghebbende bewoners van de genoemde sporthallen, is van mening dat de artikelen van SP en Vlaardingen24nl onvolledig en tendentieus zijn en waarbij Spoetnik niet gevraagd is om wederhoor of commentaar. Ook de timing is opvallend nu SP-wethouder Hoekstra van Financieën enkele dagen geleden is opgestapt.

Stichting Spoetnik plaatst de volgende kanttekeningen bij beide artikelen:

 • Gesteld wordt dat Spoetnik en de culturele organisatie die het pand bewonen indirect worden gesubsidieerd door de gemeente Vlaardingen omdat deze de ruimte gratis mogen gebruiken. Dit is echter onjuist. De gemeente heeft zonder twijfel enige kosten aan de al jaren afgeschreven ruimte (verzekeringen, belastingen e.d.) maar deze kosten draagt zij sowieso, of het pand nu leeg staat of wordt bewoond. Vergelijkbare kosten voor de gemeente zullen ook bestaan als het pand gesloopt zou zijn.
  Daarnaast, Spoetnik gebruikt de ruimte niet gratis. Spoetnik bewoont de ruimte als anti-kraak en zorgt dus als tegenprestatie voor de gemeente dat pand bewaakt is tegen overlast voor omwonenden en omliggende bedrijven – overlast, zoals de ervaring leert, lege onbeheerde panden altijd opleveren. Daarbij doet Spoetnik zelf klein onderhoud en betaalt volledig voor gebruik van water en energie.

 • Stichting Spoetnik bestrijdt het in de artikelen genoemde punten zij faciliterende rol zou spelen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.
  De avond dat het SP-artikel aanhaalt - welke op 17 juni 2016 plaatsvond - was een bijeenkomst met Brand New Ukraine, een vrijwilligersorganisatie van Oekraïners in Nederland die geïnteresseerden wilden laten kennismaken met een artiest die aan het front in Oost-Oekraïne was geweest en daar persoonlijke verhalen over kwam vertellen. Na afloop heeft deze artiest geld van enkele aanwezigen – maar niet van Stichting Spoetnik - gekregen om een nachtkijker te kopen.
  Stichting Spoetnik maakt zich ernstig zorgen over de oorlog tussen door Rusland gesteunde separatisten en het Oekraïense leger. Spoetnik volgt deze nauwgezet maar neemt op geen enkele wijze deel in deze en steunt op geen enkele wijze oorlogshandelingen. Wel zijn hulpgoederen die Spoetnik naar Oekraïne heeft gebracht ingezet om leed van deze oorlogsstrijd te verzachten. Bijvoorbeeld zijn gewonden afgevoerd naar ziekenhuizen met een door Spoetnik geleverde ambulance – niet anders dan talloze andere hulpgoederen die over geheel Oekraïne worden ingezet. Op dit moment zamelt Spoetnik fondsen in om door de oorlog getraumatiseerde kinderen te helpen. Er vindt notabene a.s. vrijdag 23 november op Spoetnik’s 25-jarige jubileumavond daar een veiling voor plaats waar men tekeningen van deze kinderen kan kopen.

 • In het SP-artikel wordt gesproken over de betrokkenheid van Stichting Spoetnik bij het Oekraïne-referendum.
  In de aanloop naar het referendum werd Spoetnik notabene door de SP zelf, samen met D66 en de PvdA, benaderd om een geïnteresseerden in het referendum te informeren over Oekraïne en de situatie aldaar. Op uitnodigingen van de SP, D66 en PvdA heeft Spoetnik meegewerkt aan een openbare discussieavond in Vlaardingen vlak voor het referendum.
  De mensen binnen Spoetnik zijn van mening dat een JA voor het associatieverdrag gunstig was voor de humanitaire situatie in Oekraine. Spoetnik maakte geen geheim van haar standpunt maar heeft haar de ter beschikking gestelde middelen (donaties, de door de gemeente ter beschikking gestelde ruimte e.d.) nooit ingezet ter promotie van dat standpunt. Het is ons daarom volkomen onduidelijk waarom de SP dit punt aankaart anders dan stemmingmakerij.

 • In de artikelen wordt niet gesproken over het grote financiële voordeel voor de gemeente Vlaardingen om jarenlang afvalboetes te besparen vanwege transport van duizenden kilo's goederen naar Oekraïne die anders volgens vele donateurs en leveranciers/particulieren op de afvalberg terecht zouden zijn gekomen.

 • In de artikelen wordt niet gesproken over de jarenlange bijdrage van Stichting Spoetnik in het voordeel van de gemeente Vlaardingen en haar inwoners door middel van inzet van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, re-integratie, vluchtelingen etc.

 • In de artikelen wordt gepleit voor samenwerking met andere humanitaire organisaties in Vlaardingen. Blijkbaar was bij de schrijver(s) niet bekend dat Spoetnik de ruimte het overgrote deel van ongeveer 20 jaar dat zij de ruimte bewoont deelde met een humanitaire hulporganisatie voor Kroatië en Bosnië. Spoetnik staat juist altijd open voor samenwerking en heeft deze altijd gezocht.

Stichting Spoetnik was en is de gemeente en de inwoners van Vlaardingen al 25 jaar dankbaar voor de steun die zij ontvangen heeft in het uitvoeren van haar humanitaire werk. Als uiteindelijk tot de geplande sloop van de haar opslagruimte zal worden overgegaan, heeft Spoetnik haar hoop gevestigd op inspanningen van de gemeente en andere organisaties om samen met Spoetnik een nieuwe huisvesting te vinden."25 jaar Spoetnik" op vrijdag 23 november

12 november 2018 - 22 november hier meer info over de artietsen.

Op vrijdag 23 november in Partycentrum ‘t Prikkewater Packhuys in Vlaardingen staat Stichting Spoetnik staat samen met haar vrijwilligers, donateurs en alle haar andere ondersteuners stil wat er allemaal gebeurd in de afgelopen 25 jaar en kijken we vooruit naar toekomstige projecten.

Dit alles zal plaatsvinden onder het genot van Oekraïense en Nederlandse gerechten – speciaal bereid door een Oekraïense kok en haar team - en een uitgebreid Oekraïens muziekprogramma uitgevoerd door musici uit Oekraïne en in Nederland woonachtige en actieve Oekraïense artiesten.

Optredens

 • Veronika Morska - 7 jarig Ukraine Got Talent winnaar
 • Ensemble Raduzhnaya
 • Oleksandra Bobrychenko en haar dansgroep
 • Olga en Nataliya Melnychuk - klassieke muziek
 • Chervoni Korali
 • Olena Dat-Kopanychuk
 • Iryna Ryabova
 • Kateryna Vinitski

Oekraïens - Nederlands buffetmenu

Gedurende de avond vindt afgewisseld door de optredens en een veiling van kindertekeningen onder leiding van kunstenaar Robert Daalmeijer voor kinderenhulp in Oekraïne een Oekraïens - Nederlands drie gangen buffetmenu plaats met maar liefst 22 gerechten - speciaal bereid door een Oekraïense kok en haar team.

Wilt u ook komen naar "25 jaar Spoetnik"?

Stichting Spoetnik bestaat 25 jaar en het bestuur nodigt u en uw partner of introducé uit. Zonder vrijwilligers en sponsors kan onze organisatie nu eenmaal niets bereiken en geen steun leveren aan hen, die het in Oekraïne zo hard nodig hebben.

Datum vrijdag 23 november 2018
Aanvang 18.00 uur (zaal open 17.30 uur), het programma duurt tot circa 22.15 uur
Locatie ’t Prikkewater Packhuys Partycentrum, Kon. Wilhelminahaven ZZ 3, Vlaardingen

In verband met de inkoop voor de catering gaarne aanmelden voor 11 november 2018. Aanmelden liefst via een emailbericht naar 25jaar@spoetnik.nl.

Volwassenen € 20,- (na 7 november € 25,-)
Kinderen tot 5 jaar gratis, 5 tot 10 jaar € 5,- en 10 tot 15 jaar € 10,-

Betaling t.n.v. Stichting Spoetnik, Vlaardingen onder vermelding van ‘buffet’ en het aantal personen op rekening NL68ABNA0413763021 of NL62INGB0006930912.

Op deze avond zal er een veiling plaats vinden, waarvan de opbrengst is bestemd voor kinderen met psychische problemen die wonen in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne.

Spoetnik een cadeau aanbieden in verband met haar 25-jarig jubileum? Doe dan een donatie voor een brailleprinter, die we schenken aan een blindeninstituut in Oekraïne. Uw bijdrage kunt u storten op een van de rekeningen van Stichting Spoetnik: NL68ABNA0413763021 of NL62INGB0006930912 o.v.v. brailleprinter

Wij stellen uw aanwezigheid op Spoetnik’s jubileumavond bijzonder op prijs!Uitstel sloop verzamelhal Spoetnik!

10 juli 2018

Uitslag: uitstel sloop verzamelhal Spoetnik! Op donderdag 6 juni jl. dienden D'66, ONS Vlaardingen, CU-SGP, GroenLinks, BVV en PvdA tijdens de Vlaardingse gemeenteraadsvergadering een speciale motie in om de sloop van de locaties van Spoetnik en onze buurman Culturele werkplaats aan de Touwbaan uit te stellen. Een meerderheid van 26 stemmen tegen 7 stemde voor de motie dus de sloop wordt uitgesteld en wij hoeven er niet per 1 september uit!

Wethouder Arnout Hoekstra had eerder aangegeven dat indien een dergelijke motie 18 stemmen of meer zou halen B&W de motie zou moeten uitvoeren. Hoekstra heeft inmiddels ons gefeliciteerd met de uitslag en komt binnenkort met een nieuw contract voor het gebruik van de hal.

Wij van Stichting Spoetnik danken hierbij Erik van Pienbroek (CU), Ron Boers (ONS Vlaardingen), Stefanie Solleveld en Klaas Terpstra (PvdA Vlaardingen), Ben Trooster (BVV), Lianne van Kalken (GroenLinks) en Koen Kegel (D66) om het voortouw te nemen voor deze motie. Het uitstel van de sloop is geen definitieve oplossing voor Spoetnik maar het helpt enorm en geeft ons lucht in de zoektocht naar een nieuw locatie en de financiering daarvan.


De motie tot uitstel van de sloop

 

 

"Help blinde kinderen!"-actie met Albert Heijn de Loper, Vlaardingen

3 maart 2018, update juli 2018

Nieuws update juli 2018: we hebben van AH in de Loper de opbrengst van statiegeldbonnetjes ontvangen - de bon bleek 2,47m lang! Even rekenen: 15 emballages = 5 cm, 247cm / 5 x 15 = 741 emballages! En dus een opbrengst van €474,-!

Zoals hieronder beschreven zal van deze opbrengst een brailleprinter in Oekraïne worden gekocht worden om lesmateriaal te maken voor blinde kinderen!

Klanten van Albert Heijn vestiging de Loper en bedrijfsleider Martin hartelijk bedankt!

Help blinde kinderen!-actie met Albert Heijn de Loper, Vlaardingen De Albert Heijn vestiging de Loper in Vlaardingen geeft vanaf begin maart Spoetnik de mogelijkheid een actie te voeren voor blinde kinderen in Oekraïne. Klanten kunnen hun statiegeldbonnetjes in een speciale bus steken in plaats van mee te nemen naar de kassa. Het zo verzamelde statiegeld wordt dan geheel door Spoetnik gedoneerd aan blinden- en kinderhulporganisaties in Oekraïne om braille-apparatuur aan te schaffen en daarmee lesmateriaal, kinderboeken en andere hulpmiddelen te maken voor blinde kinderen.

Naast uw statiegeld kunt u uiteraard desgewenst ook direct dit project financieel ondersteunen door o.v.v. "blinde kinderen" uw bijdrag te doneren op NL62 INGB 0006 9309 12 of NL68 ABNA 0413 7630 21. Omdat Stichting Spoetnik door de Belastingdienst wordt erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), kunt u uw giften onder voorwaarden aftrekken. Zie ook Donaties onder Contact.

Hier de kop van de flyer zoals zichtbaar bij het inleverpunt van lege flessen en kratten bij Albert Heijn vestiging de Loper:

Help blinde kinderen!-actie met Albert Heijn de Loper, Vlaardingen

 

 

Nieuwtjes


 • 13 april heeft Spoetnik in Borculo wagen no 7 van het haar geladen, 9700kg lading.

 • Oekraïnse Julia Filament opende zaterdag 8 april haar kunstexpositie bij onze buren "Cultuurwerkplaats" in Vlaardingen.

 • 27 maart is wagen no 6 van dit jaar geladen. De lading betrof 8600kg en 976 items, van schoolmeubelen tot kleding, speelgoed etc.

 • 24 maart is de nieuwe stapelaar afgeleverd. Nu kunnen we totale pallets in de vrachtwagen zetten en hoeven niet meer af te stapelen. De vorkheftruck is echt overleden en die konden we inruilen!

 

 

In memoriam: Vader Grigori

Vader Grigori, 1961-2017 Maandagavond 27 februari is na een langdurig ziektebed Vader Grigori van de Russisch-Orthodeze kerk te Rotterdam op 56-jarige leeftijd overleden. Een gedachtenisdienst zal op donderdag 2 maart vanaf 11:00 plaatsvinden in de heilige Alexander Nevsky kerk te Rotterdam waar aartspriester Grigori als rector aan verbonden was. Daarna zal hij naar zijn geboortestad Sint-Petersburg, Rusland, worden gebracht waar hij zal worden begraven op de Nikolskoe begraafplaats van het Alexandro-Nevsky klooster.

In 1990 kwam vader Grigori Krasnotsvetov, een gehuwd priester uit Sint Petersburg als rector naar de parochie in Rotterdam. Zijn echtgenote matjoesjka lnna, opgeleid tot dirigente aan het seminarie te St. Petersburg, nam de leiding van het koor op zich. Vader Grigori was een grote steun voor gestaag groeiende kerkgemeenschap waaronder Russen, Oekraïners, Serven, Polen, Grieken, Nederlanders en monofysitische Christenen uit Ethiopia en Eritrea.

Naast zijn leidende rol in de kerk te Rotterdam was Vader Grigori ook actief bij activiteiten in Nederland die hem en zijn gemeenschap aan het hart gingen. Ondermeer leidde hij decennialang de dienst tijdens herdenkingen op het Russisch Ereveld te Leusden en voerde hij bevlogen het woord bij diverse gelegenheden waaronder op 25 jaar Tsjernobyl evenement te Rotterdam in 2011. Bij onder andere dat evenement werkten Stichting Spoetnik en hij samen en leerden elkaar goed kennen. Vader Grigori was ook voor menig Spoetnik-vrijwilliger, met name die met Oekraïense wortels, een steun in zowel mooie als zware tijden - hij verrichtte in zijn kerk menig huwelijk, doop e.d. voor bij Spoetnik betrokken vrijwilligers en ondersteuners.

Stichting Spoetnik condoleert familie, vrienden en parochianen met dit verlies en wensen hen veel sterkte. Wij bij Spoetnik zullen vader Grigori missen.

 

 

Help Spoetnik's chauffeur Sergei

25 november 2016

Help Spoetnik's chauffeur Sergei Onze Oekraïense vrachtwagenchauffeur Sergei rijdt al 20 jaar hulptransporten voor Spoetnik vanuit Nederland naar Oekraïne. Ook helpt hij ons en anderen met diverse logistieke zaken rond humanitaire hulp brengen naar zijn land.

Sergei heeft echter deze keer onze hulp nodig. Hij heeft namelijk bijna twee weken geleden een ernstig auto ongeluk in Oekraïne gehad. Geheel buiten zijn schuld werd zijn vrachtwagen aangereden door een veel te hard rijdende auto die geen voorrang gaf. Sergei raakte ernstig gewond aan zijn been en moet worden geopereerd. Helaas blijkt Sergei ook een flink probleem met zijn suikergehalte in zijn bloed te hebben en dat moet eerst worden verholpen voordat de operatie kan worden uitgevoerd.

Sergei is verzekerd als hij in het buitenland rijdt maar - zoals gebruikelijk daar - niet in Oekraïne en een (degelijke) ziektekostenverzekering kent men niet. Sergei staat nu voor enorme kosten die hij onmogelijk met zijn inkomen kan betalen. Ook zal het nog heel lang duren voordat Sergei compenstatie kan krijgen van de veroorzaker van het ongeluk. En sowieso heeft die man ook geen geld, ligt ook in het ziekenhuis en is zijn vrouw jammerlijk tijdens het ongeluk overleden. Sergei draagt de shock daarvan ook nog met zich mee.

Kortom, wij vragen de steuners, vrijwilliger, sympathisanten van Spoetnik om onze chauffeur met een donatie te steunen de medische kosten het hoofd te bieden - elk tientje helpt al. Doneer a.u.b. uw bijdrage op rekening van Stichting Spoetnik NL68ABNA0413763021 o.v.v. Sergei. Alvast enorm bedankt!

 

Dagboek 2016

15 november 2016

3, 4 november, Vlaardingen - donderdagavond 3 november hebben we bij Spoetnik de 25ste vrachtwagen van dit jaar geladen met hulpgoederen uit Vlaardingen. Vrijwilliger Cisca had heerlijke erwtensoep gemaakt als steuntje voor alle vrijwilligers. De volgende ochtend vertrok de wagen vol met 1093 items, variërend van schoolmeubelen, speelgoed tot dozen met huishoudelijke spullen en kleding. In totaal 9000kg.

2 november, Vlaardingen - We hebben kleine containers vol met bedden, nachtkastjes en enige stoelen overgeladen in vrachtwagen nummer 24 van dit jaar. Daarna naar de verzamelhal van Spoetnik om nog 8 pallets met goederen erbij te laden en daarmee de wagen geheel vol gekregen. Het totaalgewicht bleek slechts 6000 kg, waaronder 383 dozen met linnengoed, schoenen en kleding.


29 oktober, Kiev, Oekraïne - Pollux's oude kleding wordt in Kiev goed gebruikt op school 61! Ze zijn zelfs kampioen geworden!

27 oktober, Romny, Oekraine - We staan als Spoetnik ook op de website van de stad Romny, Zie ook het artikel met foto's op Romny's Fabebook.

22 oktober, Kiev - Op uitnodiging is voorzitter Beja Kluiters naar een bijeenkomst geweest van de National Guard of Ukraine. Deze uitnodiging kwam van Oleksandr Gutsol die Beja nog kent van de tijd dat hij werkte op de Oekraïense ambassade in Den Haag. De National Guard of Ukraine heeft veel vraag naar materialen voor ziekenhuizen. Hun officiele aanvraag wordt schriftelijk verstuurd naar Spoetnik. Zie ook voor meer foto's.


19, 20 oktober, Vlaardingen - Gemeente Rotterdam gaat eind van het jaar ambulances afstoten. Spoetnik krijgt ze aangeboden. De prijs per ambulance plus het er naar toe brengen door onze vrijwilligers komt per ambulance € 10.000,-. Spoetnik heeft ANBI status dus uw donatie is aftrekbaar voor de belasting - meld bij uw donatie "ambulance".

In het verleden heeft Spoetnik meerdere ambulances naar Oekraïne gebracht. Op dit moment bekijken we een invalidenbus en hebben contact opgenomen met een beletteraar. Voor ambulances heeft Spoetnik een aanvraag uit Donetsk voor vier stuks. Indien we ambulances en invalidewagens gaan brengen naar Oekraïne dan zal er competitie tussen Spoetnik's vrijwilligers losbarsten wie de ambulances gaan besturen - iedereen wil dat namelijk wel!

19 oktober, Bergschenhoek - Spoetnik heeft twee containers vol hulpgoederen geladen, deze worden over twee weken overgeladen en bij Aldwin een vrachtwagen geladen. Zie voor meer op ons Facebook artikel.

Uit het Westland hebben we wagen vol met spullen gekregen. Het betrof een inzameling bij de kerken. Op de vloer is het 5x5x gemiddeld 2,5 meter. Nijs en kornuit dank je wel! Zie voor meer op ons Facebook artikel.


1 juli, Vlaardingen - Zo, de dames hebben weer lekker gebreid! (De "dames" is een groepje vrijwilligers die al vele jaren kleding brijen voor weeskinderen en patienten in Oekraïne.

23 juni, Vlaardingen - Vrachtwagen 15 van dit jaar 2016 geladen. 9.500kg, 1.050 stuks, varierend van kleding tot schoolmeubelen. Onder andere daarbij spullen die verzameld zijn door Nederlanders en Oekraieners uit de regio Baarn.

17 juni, Vlaardingen - Stichting Spoetnik en Brand New Ukraine organiseerden een bijzondere avond in de verzamelhal in Vlaardingen. In een gezellige en vriendelijke sfeer luisterden de bezoekers naar muziek van Svyatoslav luisteren en gingen in gesprek met een vrijwilliger van het front in Oekraïne. Svyatoslav zong liedjes die zijn ontstaan in de strijd voor onafhankelijkheid en in de ATO zone.

Het werd een interessante avond. Het zou tot 22.00 uur duren, maar de bezoekers wilden veel vragen en bespreken. Het liep daardoor tot circa middernacht. Veel verhalen gehoord over hoe het was op Maidan en aan het front in Oekraïne. De opbrengst van de avond bedroeg €235,-, dit zal worden besteed aan nachtkijkers voor de soldaten. We waren met 14 geïnteresseerde toeschouwers. Klein maar fijn.


06 juni - Vrachtwagen no 14 van dit jaar geladen! Dank aan Bohero en hun vrijwilligers! Het was weer goed georganiseerd en gezellig vandaag. De lading bleek uiteindelijk 8500kg groot.

1 juni, Bergschenhoek - Vrachtwagen no 13 van dit jaar volgeladen met humanitaire hulp voor Oekraïne. 90m3 398pc o.a. dozen, electrische ziekenhuis bedden met matrassen. In totaal 7500kg aan hulpgoederen. Mannen, dank voor jullie hulp! In tweeeenhalf uur bleken we klaar. Lunch was door Ineke klaargemaakt bij Spoetnik, heerlijk!

20 mei, Vlaardingen - Tijdens vrachtwagen no 12 laden kwam Rietje uit Wassenaar spullen brengen. Deze dame zamelt spullen in en brengt het met twee wagens naar Vlaardingen. Ook breidt zij truitjes. Is nu bezig met trui no 1976! De lading bedroeg 90m3, 1234 dozen, zakken en meubelen. Een lading van 9500kg!

11 mei, Bergschenhoek - Weer aan het laden geweest, twee vrachtwagens! Allen dank voor jullie hulp! Spoetnik's vrachwagen heeft 576 stuks en 7500kg lading. De wagen van Aldwin Luijnenburg heeft 497 pc en 6500kg lading! Mooie goede spullen gaan er wederom richting Oekraïne.

6 mei, Kiev - Bezoek aan een school die door Spoetnik wordt geholpen. Zij ontvingen speelgoed en schoolmeubelen. De school ligt iets meer dan 80 km buiten Kiev in een dorp waar 1500 huizen staan die nog maar de helft zijn bewoond.

5 mei, Kiev - Vandaag bezoek gehad in de opslag in Kiev van organisaties uit Zaparozje en Donetsk. Zij kwamen goederen ophalen. Daarna een soort naschoolse opvang "Maria" bezocht. Nederlandse vrijwilliger Frank was ook van de partij.


4 mei Kiev - Een bezoek gebracht aan een plek waar invaliden bij elkaar komen en samen thee drinken. Ook krijgen zij hier kleding, schoeisel, linnengoed, speelgoed, incontinentiemateriaal en invalidenmateriaal. Per keer wordt een groep van 30 mensen uitgenodigd. Het aantal geregistreerde invaliden in deze wijk is 490 personen. Inkomen per maand tussen de € 35,- en € 45,-. Dankbaarheid aan de Vlaardingers was groot. Alles wordt opgeschreven wie wat meegenomen heeft.


28 april, Kiev - Uitladen hulpgoederen in Oekraïne..


26 april, Bergschenhoek - Twintig elektrische ziekenhuisbedden met matrassen opgehaald! Spoetnik mocht ze opslaan in Bergschenhoek waar ze de 11 mei met vorkheftruck geladen gaan worden.

Open dag 12 september

Op zaterdag 12 september, gelijk met Open Monumentendag in Vlaardingen, houdt Stichting Spoetnik in en om haar verzamelhal een open dag. Vanaf 12:00 tot 16:00 is er van alles te zien en te doen bij onze hal aan de Baanstraat, achter Landstraat 116/118.

 • Optreden verzorgd door Russisch-Oekraïens muziek en dansensemble Kalinka
 • Oekraïense kunstenaars exposeren:
  • Schilderijententoonstelling met werken van Larisa Shlyakhova-Jevnovataya
  • Schilderijenexpositie van Yuliya Untilova
 • Ben van Dorp, auteur van het boek "Over Grenzen", zal vertellen over zijn bevindingen in Oekraïne
 • Modeshow van Oekraïense kleding
 • Snuffelmarkt met Oekraïense souveniertjes, t-shirtjes, theehoekje met heerlijke Oekraïense bonbons en kwas.
 • Vrijwilligers van Spoetnik die alles kunnen laten zien en vertellen over onze humanitaire activiteiten
 • Onze actie "Ambulances voor Oekraïne"
 • Uiteraard staan er hapjes en drankjes klaar - ook zijn Oekraiense hapjes en soep te koop.
 • Voor de deur zullen ook onder de Oude Touwbaan oud-Hollandse ambachtdemonstraties worden gegeven

Iedereen is van harte welkom. Tot ziens tot zaterdag 12 september.!

STRINGS Sonority of Life - LVIV String Orchestra
23 t/m 28 september, 6 steden in Nederland Klassieke hoogtepunten door topensemble en solisten uit Lviv, Oekraïne

Oproep: Vrachtwagenladen op zaterdag 18 april

6 april 2015

Oproep: Vrachtwagenladen op zaterdag 18 april Stichting Spoetnik gaat met zijn vrijwilliger op zaterdag 18 april opnieuw een vrachtwagen laden met hulpgoederen voor Oekraïne. De achtste al dit jaar. Kom naar onze verzamelhal in Vlaardingen waar we vanaf 10:00 tot circa 14:00 aan de slag gaan. Na afloop staat voor iedereen een lekkere en gezellige lunch klaar. Meld je aan via een email naar info@spoetnik.nl of via onze oproep op Facebook: Facebook: Vrachtwagenladen op zaterdag 18 april.

2015 - een druk begonnen jaar

26 februari 2015, update april

 

In de eerste maanden van 2015 heeft Spoetnik samen met al haar vrijwilligers o.a. het volgende ondernomen ter ondersteuning van de mensen die het nodig hebben in Oekraine. En er zijn vast dingen vergeten hier.

 • Reeds 4 vrachtwagens met opleggers vol met hulp goederen verzonden naar Oekraïne. Op deze video van Dmytro Vin kan je op You Tube een leuke impressie van het laden van deze vrachtwagens bekijken.
 • Informeren, adviseren en bijstaan andere hulporganisaties en Oekraïne-evenementen in Nederland. Bijvoorbeeld de nieuwe Stichting Meierijstad helpt Oost Europa geholpen aan een samenwerking met een nieuwe organisatie in Romny
 • Een invalidebus gaat op weg naar Kiev.
 • 30 ziekenhuisbedden binnen - dus een laadvloer vol!

 

1 maart: protestdag tegen Russische agressie - ook in Den Haag

februari 2015

Still thinking? Stop Russia NOW!!! Op zondag 1 maart worden in diverse steden in de wereld protestdemonstraties georganiseerd tegen de agressie van de Russische regering tegen haar buurlanden en in het bijzonder tegen de Russische inmenging en oorlogsacties in Oost Oekraine en bezetting van de Krim. Onder de titel 'Still thinking? Stop Russia NOW!!!' wordt ook in Den Haag op 1 maart een protestdemonstratie gehouden waarbij kruizen en borden met namen van gevallenen door de Russische inmenging en geweld in en tegen Oekraine in protest worden geplaatst bij de Russische ambassade. Spoetnik denkt met de organisatie mee en heeft o.a. concreet geholpen bij het samenstellen van het protestmateriaal.

Op de speciale Facebook pagina van 'Still thinking? Stop Russia NOW!!!' kunt alles vinden over deze speciale actie. Hopelijk met een grote opkomst - kom ook!

Still thinking? Stop Russia NOW!! "voor vrede in Oekraïne"

Programma demonstratie - Zondag 01 maart 2015 - Den Haag

12:30 - verzamelen Plein1813
13:00 - vertrek naar Oekraïense Ambassade
13:15 - aankomst Oekraïense Ambassade
13:20 - lied “Реве та стогне”
13:30 - vertrek van Oekraïense ambassade
14:10 - aankomst bij Russische Ambassade
14:20 - Priester gaat voor in gebed
14:25 - lied “Бозє Великий, Єдиний!”
14:30 - plaatsen 88 kruizen
14:40 - neerleggen bloemen bij kruizen
14:50 - één minuut stilte
14:55 - Oekraïense volkslied "Ще не вмерла Україна"
15:00 - publieke nazit
16:00 - einde officiële programma


 

Ambulances gebracht door Spoetnik volop in gebruik in oorlogsgebied

februari 2015

Ambulances gebracht door Spoetnik volop in gebruik in oorlogsgebied Spoetnik bracht afgelopen jaar twee Nederlandse ambulances naar Oekraïne - deze waren afkomstig van ambulancedienst Rotterdam Rijnmond. Oplettende volgers van het (oorlogs)nieuws in Oekraïne wezen ons er op dat er videobeelden waren van de strijd in in het Donbass-gebied in Oost-Oekra&iumkl;ne waar een van deze ambulances in actie te zien is bij het vervoeren van gewonde soldaten van het Oekraïense leger die daar tegen door Rusland militair actief gesteunde separatisten strijdt.

Klik op deze link om deze indrukwekkende video op You Tube te bekijken. Ook de Oekraiense ambassade in Nederland maakt er melding van op haar Facebook pagina.

 

Situatie Oekraïne - Nieuw radiointerview voorzitter Beja Kluiters bij Radio Vlaardingen

januari 2015

Vanwege de doorgaande trieste oorlogssituatie in Zuidoost-Oekraïne en de recentste hulpacties van Spoetnik, ook in dit nieuwe jaar alweer, heeft Radio Vlaardingen opnieuw Spoetnik voorzitter Beja Kluiters 17 minuten lang geinterviewd: Interview Beja Kluiters, Radio Vlaardingen, 24 januari 2014.

Spoetnik bij werkbezoek CU/GSP ivm chauffeurs

10 november 2014

Spoetnik bij werkbezoek CU/GSP ivm chauffeurs Maandag 10 november bracht een delegatie van de ChristenUnie en SGP een werkbezoek aan Vlaardingen om oplossingen te vinden voor de problematiek van de chauffeurs in Vlaardingen. Gemeenteraadsleden, de wethouder, een Provinciale Statenlid en een Europarlementariër van de ChristenUnie/SGP trachten oplossingen te vinden voor de problematiek van de chauffeurs. Voorzitter Beja Kluiters van Stichting Spoetnik gaf om 11:00 in het stadhuis van Vlaardingen een toelichting aan de politici, gevolgd door een persconferentie. Ze vroeg daarbij ook aandacht voor de niet-EU chauffeurs die op de Regio Rijnmond rijden en die nog harder worden getroffen door de situatie dan hun collega's uit bijvoorbeeld Polen of Roemenië.

Beja Kluiters en Spoetnik-medewerkers Gert-Jan Jacobs berichtten na afloop van het bezoek dat dinsdag een verslag van het werkbezoek gedaan aan de Tweede Kamer. Zie ook Spoetnik's Facebook pagina voor meer berichten. 

Humanitair transport met twee ambulances naar Oekraïne

19 augustus 2014

Nederlandse ambulances naar Oekraïne - klik voor meer foto's op Facebook Op vrijdag 15 augustus jl. vertrok vanuit Vlaardingen wederom een humanitair transport van Spoetnik naar Oekraïne. Deze keer een bijzonder transport met naast een vrachtwagen vol hulpgoederen ook twee Nederlandse ambulances die een tweede nuttig leven in Oekraïne tegemoet gingen. Onder leiding van voorzitter Beja Kluiters gingen 5 chauffeurs - inclusief die van de vrachtwagen - 2300 km op weg naar Zhashkiv, 140 km ten zuiden van Kiev.

De eerder die week met o.a. schoolmeubelen geladen vrachtwagen was het konvooi vooruit gereden. In Polen kwamen de ambulances en de vrachtwagen tijdens de eerste stop samen om de reis naar Oekraïne te vervolgen. De controle bij de Pools-Oekraïense grens was uitermate streng, o.a. vanwege de oorlogssituatie in het zuid-oosten van Oekraïne. Na het passeren van de grens werd een tweede stop gehouden. De reis verliep voorspoedig, veilig en ook plezierig. Maandagochtend 18 augustus jl. werden de ambulances en de vrachtwagen met humanitaire goederen overgedragen aan de samenwerkende Oekraïense stichting "People have to live better", die voor verdere verdeling onder hulpvragende instanties zorgdraagt.

Gelijkertijd gaf Yaroslav Golitsyn - oud attache bij de Oekraïense ambassade in Den Haag, vriend van Spoetnik en nu namens Oekraïne werkzaam in New York bij de V.N. - een presentatie bij de Verenigde Naties over de juridische aspecten rond humanitaire hulp aan Oekraïne en gaf daarbij Spoentik's leverantie en overdracht van de twee ambulances als voorbeeld, aangevuld met uitleg over dat tussen overheden stappen genomen worden om humanitair transport van medicijnen mogelijk te gaan maken. 

Vlucht MH17 donderdag 17 juli 2014

18 juli 2014

Nederland - Oekraïne Stichting Spoetnik is bedroefd en geschokt door de vliegramp in Oekraïne. Dat uitgerekend tijdens deze moeilijke tijden voor Oekraïne het lot nu Nederlanders zo hard treft, waaronder zoveel kinderen, stemt ons intens verdrietig.

Onze gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden, vrienden en bekenden. We zijn onze partnerorganisaties en contacten in Oekraïne dankbaar voor de vele hartverwarmende blijken van medeleven die we vanuit heel Oekraïne hebben ontvangen en willen deze ook op deze manier overbrengen aan alle getroffenen.

We putten juist nu troost uit de verbondenheid tussen Nederland en Oekraïne


Фундація «Супутник» висловлюємо глибокий жаль і сум у зв'язку з подіями, які сталися в Україні. Ми глибоко засмучені, що у ці важкі часи для України, доля вдарила Нідерланди так сильно і забрала життя багатьох дітей.

Наші думки і молитви зараз із жертвами, їх родичами, друзями і знайомими. Ми вдячні нашим партнерським організаціям і контактам в Україні за слова співчуття з приводу горя, які ми отримали з усієї України і передамо сім'ям загиблих.

На тлі цієї трагедії нас заспокоюють тісні зв'язки між Нідерландами та Україною.

 

23 juli - Nationale rouw voor slachtoffers ramp MH17 in Oost Oekraïne

23 juli 2014

Nederland staat op woensdag 23 juli massaal stil bij de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Op meerdere plaatsen worden momenten van stilte in acht genomen rond de landing van de eerste slachtoffers in Eindhoven, tegen 16.00 uur. Op verschillende plekken zijn herdenkingen en radio- en tv-zenders hebben hun programmering aangepast.

 

Situatie Oekraïne - Interview voorzitter Beja Kluiters bij Radio Vlaardingen

juli 2014

Vanwege de situatie in Oekraïne en de recentste hulpactie van Spoetnik heeft Radio Vlaardingen opnieuw Spoetnik voorzitter Beja Kluiters geinterviewd: Interview Beja Kluiters, Radio Vlaardingen, juli 2014.

PERSBERICHT: Stichting Spoetnik vraagt humanitaire steun voor Oekraïne

7 juli 2014

Stichting Spoetnik, een humanitaire hulporganisatie voor Oekraïne, al twintig jaar gevestigd in Vlaardingen, doet een dringende oproep voor steun aan de mensen in nood in Oekraïne.

De Russische annexatie van de Krim heeft duizenden mensen op de vlucht geslagen. Deze mensen zijn in de regel vertrokken naar familie en opvangcentra, met een minimum aan persoonlijke bezittingen. Zij hebben alle steun nodig om de aanstaande tijd door te komen en hun leven weer op orde te krijgen. Op dit moment vecht het Oekraïense leger met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Een humanitaire ramp voltrekt zich onder de burgers in dit gebied en velen zijn op de vlucht. Stichting Spoetnik vraagt u de getroffen mensen te helpen.

Stichting Spoetnik verzamelt humanitaire hulpgoederen en brengt deze naar Oekraïne - tientallen transporten per jaar. Daarnaast is uiteraard financiele steun noodzakelijk om specifieke hulpmaterialen in Nederland en ter plaatse in Oekraïne aan te schaffen. Ook initieert en organiseert Spoetnik naast noodhulp ook structurele samenwerkingsprojecten te behoeven van scholen, ziekenhuizen e.d.

Voor de actuele humanitaire nood in Oekraïne zoekt Spoetnik specifiek kleding, schoeisel, medische hulpmiddelen (zoals rolstoelen, rolatoren, operatietafels e.d.), meubelen, verzorgingsmiddelen (zeep, tandpasta, maar ook handdoeken, beddengoed e.d.), huishoudelijke apparatuur (vooral voor opvangcentra, ziekenhuizen en tehuizen, zoals in goede staat verkerende wasmachines, koelkasten e.d.), kinderwagens, keukengerei, computers en kinderspeelgoed. In het bijzonder is op dit moment dringende behoefte aan Celox, een bloedstelper bij zware verwondingen (35 gr kost ?30,-) en tourniquets om slagaderlijke bloedingen te stoppen en af te binden ( ?30,- per stuk). Voor aankoop van deze medicamenten zijn donaties welkom op bankrekening NL68ABNA0413763021 t.n.v. Stichting Spoetnik.

Inzamelpunt

Indien u dergelijke goederen beschikbaar heeft, kunt u die iedere woensdag en vrijdag vanaf 10:00 t/m 16:00 afleveren bij Spoetnik's inzamelpunt aan de Jacob Assendelftplaats in het centrum van Vlaardingen. De ingang kunt u herkennen aan de blauw-gele Oekraïense vlag. Tot en met eind juli staan Spoetnik's vrijwiliggers klaar voor om u zo veel mogelijk helpen met uitladen. In augustus zal de inzamelhal gesloten zijn in verband met transporten en activiteiten ter plaatste in Oekraïne.

Voor inlichtingen en contact kunt u terecht per email op info@spoetnik.nl of telefonisch bij mevrouw Beja Kluiters, 06 546 076 83. Meer informatie kunt u ook vinden op de website www.spoetnik.nl of op www.facebook.com/spoetnik.nl.

Stichting Spoetnik is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waardoor giften aftrekbaar zijn.

Hulptransporten gaan met volle kracht door

april 2014

Ondanks - of beter, juist vanwege - de uitzonderlijke poltieke ontwikkelingen en situatie van alle dag in Oekraïne op dit moment gaat Stichting Spoetnik volop door met haar humanitaire hulpverlening aan Oekraïne. Naast de groepen die Spoetnik al meer dan 15 jaar ondersteuning biedt, leveren we ook nu hulp voor vluchtelingen uit delen van Oekraïne waar mensen zich niet meer veilig voelen naar rustigere delen van Oekraine (o.a. omgeving Kiev en L'viv). Deze mensen zijn in regel vertrokken met een minimum van hun persoonlijke bezittingen en hebben steun nodig om de aanstaande tijd door te komen en hun leven weer op de rails te krijgen.

Veel nieuwe vrijwilligers - geinspireerd door de situatie - zijn Spoetnik komen helpen de afgelopen weken en inmiddels zijn dit jaar als vier transporten naar Oekraïne vertrokken en vertrekt vrijdag 25 april de volgende.

Situatie Oekraïne - Interview voorzitter Beja Kluiters bij Radio Vlaardingen

februari 2014

Vanwege de situatie in Oekraïne met demonstraties, revolutie, 100 doden, afzetten van de president en zo nog meer, heeft Radio Vlaardingen opnieuw Spoetnik voorzitter Beja Kluiters geinterviewd en wel in drie delen. U kunt ze via onderstaande links beluisteren:

Ook in maart en april gaf Beja Kluiters op radio Vlaardingen en ook op andere (nationale) Radio stations toelichting op de ook nu (april) bijzonder indrukwekkende en ingrijpende ontwikkelingen in Oekraine. Zodra opnames beschikbaar zullen we deze hier plaatsen om te kunnen naluisteren.

Bijeenkomst "Oekraïne in Onrust" op donderdag 6 februari in Vlaardingen

maart, 1 februari 2014

Vanaf november houden in Oekraïne massale protesten, stormachtige politieke en menselijke ontwikkelingen en daarnaast trieste zaken als doden onder de demonstranten, de gemoederen bezig. Het beheerst het nieuws in Oekraïne zelf maar ook daarbuiten - waaronder Nederland - wordt veel aandacht aan de actualiteit in Oekraine besteed. Er rijzen veel vragen ook onder de contacten van Spoetnik over wat er nu aan de hand is, wat de achtergonden zijn en hoe men denkt dat dit allemaal gaat aflopen. De Nederlandse media publiceert in verhouding veel informatie over wat er gebeurt maar laat desondanks veel vragen onbeantwoord. Een informatieavond voor mensen die meer willen weten en begrijpen kan dat oplossen,

VluchtelingenWerk, Vele Vlaardingers Eén Huis en Stichting Spoetnik hielden daarom een bijeenkomst op donderdag 6 febuari in het gebouw van VluchtelingenWerk en Vele Vlaardingers Eén Huis, Floris de Vijfdelaan 148-150, Vlaardingen. Naast sprekers gaf het programma alle ruimte voor het onderling uitwisselen van meningen, ervaringen, vragen en emoties tussen belangstellenden en ingewijden, zowel Nederlanders als Oekraïners.

Interview voorzitter Beja Kluiters bij Radio Vlaardingen

januari 2014

Op vrijdag 10 januari jl. had Radio Vlaardingen een uitgebreid interview met Stichting Spoetnik's oprichtsters en voorzitter Beja Kluiters. In dat interview ging Beja in op de activiteiten van Spoetnik, de situatie in Oekraïne en de plannen van Stichting Taras Sjevtsjenko, een organisatie die zich inzet voor erkenning van en kennismaking met de Oekraïese cultuur.

Het interview kunt u downloaden als MP3 bestand en met uw computer, muziekspeker, smartphone of tablet beluisteren: Interview Beja Kluiters, Radio Vlaardingen, 10 januari 2014. Het interview duurt 19 minuten.

20 jaar Spoetnik - jubileumavond dinsdag 17 december

januari, december 2013

20 jaar Spoetnik Op dinsdag 17 december organiseerde Stichting Spoetnik een jubileumavond vanwege haar twintigjarig bestaan. In 1993 richtte Beja Kluiters een organisatie op om humanitaire hulp te gaan bieden aan vele mensen die dat zo hart nodig hadden in het tegelijkertijd jong en oude land Oekraïne: Stichting Spoetnik, met als standplaats Vlaardingen. Nu 20 jaar later is er veel veranderd in Oekraïne, maar nog steeds hebben velen in de Oekraïense samenleving onze hulp hard nodig! Onder andere voor weeskinderen, gehandicapten, zieken en ouderen zetten Spoetnik en haar vele vrijwilligers zich dagelijks in.

Tijdens haar twintigjarig jubileum zette Stichting Spoetnik al haar (oud)vrijwilligers, donateurs en andere ondersteuners speciaal in het zonnetje. Op dinsdag 17 december werd hen een feestelijke jubileumavond aangeboden met een heerlijk lopend buffet inclusief een drankje, verzorgd door leerlingen van het Geuzencollege te Vlaardingen. Het Oekraïense ensemble Uzory, op deze avond versterkt met gastentenor Dimitri Mosa (o.a. bekend van "Holland's got talent") en het duo Dina & Iryna (o.a. ensemble Otrada) - allemaal al lange tijd vrienden van Spoetnik - verzorgde life muzikale omlijsting op Oekraïense wijze.

Spoedig hier beelden en andere media uit het twintigjarig bestaan van Spoetnik en foto's van dinsdag 17 december.

Binnenkort hier ook:

 • Verslagen en foto's 2013, 2012

22 december: Uzory op Spoetnik feestje

27, 23, 13 en 2 december 2012

Uzory Op zaterdag 22 december hield Stichting Spoetnik een supergezellig Oekraïens oudejaarsfeestje met Oekraïens muziekensemble Uzory. In Vlaardings nieuwe Theater Merlijn aan Korhoenlaan 7 trad Uzory op en bracht de met hun bekende topkwaliteit en sfeer een divers muziekprogramma. Duo Otrada, een tweetal Oekraïens-Russische' zangeressen van Otrada, en Dimity Mosa, ook van Otrada maar vooral bekend van Holland Got Talent, allemaal goed bekend bij Spoetnik en haar vrienden, luisterden als muzikale gasten de avond verder op!

In een uitverkocht Theater Merlijn duurde het feestje voor alle ondersteuners van Spoetnik tot ruim na middernacht.

Tweede helft van 2011

30 september 2012

In 2011 heeft Spoetnik in totaal 16 humanitaire transporten naar Oekraine uitgevoerd. Dit waren er zes minder dan in 2010. De reden is dat sponsoring van transporten in en naar Oekraïne moeilijker is geworden door de economische crisis en we vorig jaar minder groot materiaal zoals ziekenhuisbedden en schoolmeubelen hebben ontvangen en verzonden.

De gemeente Vlaardingen en diverse bedrijven hebben geheel kostenloos Spoetnik bijgestaan in 2011, waarvoor onze dank. Zij hielpen ons ondermeer met het gebruik van een weegbruginstallatie voor de vrachtwagens, een vorkheftruck voor efficient opslaan en laden van goederen en het verzorgen van transporten binnen Nederland van goederen van een donateur naar onze opslagruimten.

Dankzij de donaties voor medicatie voor Valentina is zijn de ernstige gevolgen van haar Hepatitis C ziekte tot stoppen gezet. Tevens hebben we medicatie voor anderen in Oekraïne kunnen financieren - dat zal nodig blijven omdat men in Oekraïne voor alle medische benodigheden alles zelf moet betalen.

Jongeren die zich aanmeldden voor een maatschappelijke stage hielpen Spoetnik met goederen selecteren en vrachtwagens laden. Ook hebben we gebruik gemaakt van het Steunpunt Vrijwilligers waar mensen op onze oproep aldaar reageren en aanbieden om te helpen. Tevens hebben we contact met organisaties waar jongeren begeleid worden om een plek terug te krijgen in de maatschappij.

Via Ad Hoc hebben we extra opslag gehuurd om schoolmeubelen en scootmobielen op te slaan voordat deze op transport naar Oekraïne kunnen. Dergelijk goederen nemen veel plaats in beslag en omdat onze vaste verzamel- en opslagruimte aan de Baanstraat in regel snel vol is, zijn we met deze opslagruimte bijzonder geholpen.

Binnenkort het uitgebreidere verslag over eerste helft 2012.

In memoriam: Vader Gabriël

juni 2012

Op 8 juni 2012 overleed op 92-jarige leeftijd dr. Gabriël Münninghoff OFM. Cap, archimandriet van het voormalige klooster van de Byzantijnse ritus "Pokrof" in Voorburg en Den Haag. Van zijn 64-jarige priesterschap waren meer dan 50 jaar gewijd aan de Byzantijns-Slavische gemeenschappen van Nederland.

Lees hier ons volledige verhaal over deze bijzondere man met wie Spoetnik en in het bijzonder oprichtster en voorzitter Beja Kluiters een speciale band had.

Eerste helft van 2011

16 september 2011

Stichting Bohero Het begon dit jaar wat rustiger dan in andere jaren, tot de zomervakantie hebben we namelijk 12 vrachtwagens met hulpgoederen gezonden naar Oekraïne. Onze samenwerking met Stichting Bohero uit Borculo verloopt uitstekend. Diverse scholen in de regio Zuid Holland hebben Spoetnik veel afgeschreven schoolmeubilair geschonken, en die zijn nadat we ze getransporteerd hadden met open armen in Oekraïne ontvangen.

Op 26 april heeft Spoetnik in samenwerking met de Oekraïense ambassade and UA Couples een evenement georganiseerd dat stilstond bij de kernramp van Tsjernobyl exact 25 jaar geleden. Zie hiervoor 26 april: 25 jaar Tsjernobyl - Theater Zuidplein, Rotterdam.

Kirovohrad - klik voor info op Wikipedia Vanaf mei zijn we actief in de oblast Kirovohrad (Kirovograd), precies in het midden van Oekraïne. Met hun organisatie Ukrainski Liga levert een Oekraïens echtpaar hulp aan diverse instanties in deze arme regio van het land en Spoetnik steunt hen onder meer met het leveren van hulpgoederen. Zie ook onze speciale pagina Project Kirovohrad.

Afgelopen augustus heeft Spoetnik’s voorzitter Beja Kluiters daar onder andere een grote school en ziekenhuis bezocht, zie ook deze foto’s. Het ziekenhuis heeft bijvoorbeeld diverse televisietoestellen en verfvoorraden van De Goede Schilders via Spoetnik ontvangen. Het ziekenhuis vraagt nu aan ons bedden, sterilisators, invalidestoelen, rollators, infuusstandaarden, linnengoed en medische apparatuur. De school heeft ook enorme behoefte aan verf, naast borden, lepels, diepe soepmokken, schoolborden en andere schoolmeubilair. Voor de sportzaal zoekt de school toestellen. Men liet ons de spullen zien die men nu gebruikt, zie de foto’s. De school bezit naast de sportzaal gelukkig een mooi buitensportveld waar de jeugd zijn gang kan gaan.

In de regio Kirovohrad vraagt nu ook een tehuis voor ouderen steun aan Spoetnik voor bedden, kastjes, stoelen en materiaal om het gebouw op te knappen. De verwachting is dat we in deze regio nog vele instanties voor kinderen, ouderen en andere hulpbehoevenden kunnen helpen om hun hoofd boven water te houden. De problemen zijn daar groot – de economische crisis slaat zeker daar hard toe.

Naast deze hulpprojecten bleef Spoetnik ook in de eerste helft van 2011 klaar staan met raad en daad voor andere hulporganisaties, bedrijven en particulieren die betrokken zijn in of met Oekraïne.


Stichting Spoetnik is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling, waardoor u giften onder voorwaarden kunt aftrekken. Zie meer informatie onze pagina Contact.


 

26 april: 25 jaar Tsjernobyl - Theater Zuidplein, Rotterdam

bijgewerkt september, 20 juni, 21 maart 2011

 • Via YouTube de speciale presentatie van Kseniya Simonova terugkijken.
 • Op zondag 18 september fotorapportage online.

25 jaar Tsjernobyl - 26 april, Theater Zuidplein - Rotterdam Op dinsdag 26 april jongstleden organiseerde Stichting Spoetnik samen met UA-Couples en de Oekraïense ambassade een uniek cultuurevenement waarbij werd stilgestaan bij een ongekende gebeurtenis. Met muziek, zang, dans, poëzie en bijzondere live animaties en presentaties uitgevoerd door artiesten uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Nederland. Het evenement vond plaats in het Theater Zuidplein te Rotterdam.

Als speciale act werd de première van een ontroerende zandshow over Tsjernobyl vertoond - een productie van Kseniya Simonova, een bekroond zandanimatie-artieste uit Oekraïne.

Slavische koren uit Nederland en professionale artiesten uit Rusland en Oekraïne met hun rijke muziek- en danscultuur deelden de beleving van 25 jaar geleden met alle aanwezigen.

De volgende artiesten traden op:

Tevens maakten bijzondere multimedia presentaties en poëzie onderdeel van het programma uitmaken. Alles en meer over dit evenement is te vinden op de speciale website voor dit evenement, www.25jaarTsjernobyl.nl.

Het eerste half jaar van 2010..

augustus 2010

Het jaar 2010 is net over de helft en Spoetnik heeft al 14 vrachtwagens met humanitaire hulp naar Oekraïne gebracht. In totaal betrof dit 1338 kubieke meter oftewel 161.252 kg aan hulpgoederen die boekhoudkundig een waarde van € 292.677,87 vertegenwoordigde. Als de tweede helft van dit jaar net zo voortvarend gaat dan halen we bij Spoetnik netjes ons geplande aantal transporten.

Financieel heeft Spoetnik twee speciale ziektegevallen in Oekraïne ondersteund, namelijk een vrouw met hepatitus C (zie onze actie Valentina) en een patiente met borstkanker. Wij hebben onlang een aanvraag ontvangen voor de financiering van de medicatie voor een chemokuur die een zevenjarig meisje moet ondergaan. Blijf Spoetnik in deze steunen a.u.b., zie contact. Ook blijven we donaties nodig hebben voor Spoetnik's transporten en overige hulprojecten.

Spoetnik heeft ook dit jaar een goed vervolg aan diverse samenwerkingsprojecten gegeven. Onder andere werken we samen met de Oekraïense diaspora in Nederland om diverse activiteiten in Nederland en Oekraïne op te zetten. Met Stichting Breath doen we ook gezamenlijk projecten waaronder een hulptransport naar de regio Donetsk. Ook bij diverse individuele probleemgevallen heeft Spoetnik oplossing kunnen bieden en mensen bij kunnen staan.

Vooruitblik

In september gaan we met de Mikkies uit Vlaardingen internaten en scholen in Oekraïne bezoeken. Zij zullen hier optreden en knuffels uitdelen die in regio Rijnmond door velen zijn geschonken.

Spoetnik heeft plannen om 2011 een evenement te organiseren in het kader van de ramp in Tsjernobyl volgend jaar 25 jaar geleden. Zodra we concrete informatie hebben zal deze hier op de website verschijnen.

Verslag reis naar Romny

21 december 2009

Van 30 november t/m 11 december ondernam een delegatie van Spoetnik een reis naar Romny om projecten te bezoeken en de opening van het Burgerinformatiecentrum, een project van Romny, Moravska Trebova en Vlaardingen, bij te wonen. Ton de Mey brengt verslag uit.

Actie 'Medicijnen voor Valentina' - status

21 december 2009Valentina en kleindochter Irina

Spoetnik's actie 'Medicijnen voor Valentina' loopt bijzonder goed, maar we zijn er nog niet: deze maand hebben we haar weer voor drie maanden geld kunnen geven om de benodigde medicijnen in Oekraïne te kunnen kopen. De medicijnen slaan goed aan, wel heeft Valentina een allergische reactie gehad en huiduitslag gekregen, maar dat kwam ook omdat ze te weinig dronk. Nu gaat het daar ook weer wat beter mee. Wel heeft ze erg last van kiespijn, dat is ook een bijwerking van de medicijnen, en daarom ze eet nu hoofdzaaklijk vloeibare of fijngemaakte dingen. Valentina ziet er ten opzichte van 4 maanden geleden vergeleken, veel beter uit. Ze loopt door het huis en heeft weer zin in om zaken op te pakken.

Op dit moment komen we nog geld voor drie maanden tekort. Een van Spoetnik's vrijwilligers heeft voorgesteld dat iedere vrijwilliger probeert met hulp van familie en kennissen tijdens de feestdagen 1 injectie bij elkaar te sparen. Elke week heeft Valentina een injectie nodig en dezekost per stuk € 270,-. Hopelijk dat dit gaat lukken, U kunt dit projedct uiteraard nog steeds steunen door een bijdrage te storten ("elk tientje helpt") op ING 6930912 of ABN-AMRO 41.37.63.021 t.n.v. Stichting Spoetnik onder vermelding ‘Medicatie Valentina’.

Met de Mikkies in voorjaar 2010 naar Oekraïne

14 december, 4 november, 18 oktober 2009

Van links naar rechts: kinderen, de Mikkies bij Spoetnik, het
			psychiatrisch ziekenhuis in Romny Het vierkoppige clowngezelschap de Mikkies spraken enige maanden geleden met Burgemeester Bruinsma van Vlaardingen over hun inzamelingsactie van knuffels. Zij vertelden dat ze er zoveel hadden gekregen hadden dat ze zich geen raad wisten met hun enorme collectie. Bruinsma stelde hen voor om contact te zoeken met Stichting Spoetnik.

Zo gezegd zo gedaan. In het voorjaar van 2010 gaan we met de Mikkies, vier clowns die zich op vrijwillige basis inzetten voor de verstandelijk gehandicapten, een week lang drie keer per dag optreden en aan de kindertjes ballonnen en knuffels uitdelen op diverse plaatsen in Oekraïne. Samen zullen we een kinderpsychiatrisch ziekenhuis, kinderinternaten, revalidatiecentra, scholen en medische dagverblijven bezoeken.

De zoon van Mikkie 'Slimmie' zal ook meegaan. Hij doet dit project als maatschappelijke stage voor school. Wij zijn trots op deze samenwerking! Meer informatie over de Mikkies vindt u op www.demikkies.nl.

Oorspronkelijk was het plan om in afgelopen november of december te vertrekken, maar om diversen redenen, waaronder de uitbraak van de Mexicaanse griep met vele slachtoffers in Oekraïne is de reis verschoven het voorjaar van 2010.

Acties voor kinderafdeling psychiatrisch ziekenhuis Romny

3 maart 2009

Schoen&zo Een aantal weken geleden werden we gebeld door een mevrouw die in Vlaardingen op 7 maart een nieuwe winkel gaat openen (Schoen en Zo, de Loper 55, zie www.schoenenzo.nl). De opening wordt gedaan door de Mikkies, een in Vlaardingen zeer bekend clownsduo (lees elders hier meer over). De eigenaresse van de winkel meldt ons in haar reclamecampagne en staat per verkocht paar schoenen 5 euro aan Spoetnik af.

Een verrassende actie waar we erg blij mee zijn!

Ook hebben wij van stichting Samenwerking (woningcorporatie in Vlaardingen) een cheque ontvangen van 307 euro voor de kinderspeelplaats bij het psychiatrisch ziekenhuis en hebben we van een echtpaar dat 60 jaar getrouwd was een cheque gekregen van 900 euro.

De Mikkies willen naar Oekraïne

Clownsduo de Mikkies (www.demikkies.nl) heeft de afgelopen periode een inzameling gedaan van knuffels. Zij hebben er zoveel gekregen dat zij via burgemeester Bruinsma bij ons zijn komen aankloppen om die knuffels in Oekraïne bij diverse kinderinternaten en ziekenhuizen aan kinderen uit te delen.

Een heel bijzondere actie die in november 2009 zal gaan plaats vinden. Onze stichting organiseert dan een reis naar Oekraïne.
Indien u interesse heeft, mail dan uw naam aan ons door info@spoetnik.nl en wij brengen u in juli van alle ontwikkelingen zoals reisschema, excursies, prijs etc op de hoogte.


Spoetnik nieuwsberichten voor 2009

Nieuwsberichten van voor 2009 staan nog allemaal online, en kunnen worden bekeken via Spoetnik nieuwsberichten voor 2009.

Zie ook

 • Projecten - informatie over lopende projecten en (foto)verslagen over onze activiteiten.

 


Tijdens het tienjarig jubileum- en benefietconcert van Spoetnik in 2003 werd deze site gelanceerd. We zijn en blijven hard bezig om alles wat wetenswaardig is over Spoetnik zoals nieuwtjes, verhalen van zowel oude als lopende projecten, de doelstellingen, visie, nieuwe initiatieven, geschiedenis van Spoetnik, anecdotes, foto's, donatieinformatie etc. te verwerken en deze hier overzichtelijk on-line te krijgen. Laat ons weten wat u van deze website denkt, we staan uiteraard open voor elke suggestie om hem nog beter te maken.


Trade Point BV/LocoToko schonk onlangs 300 Balbo Smart Bag's aan Spoetnik voor het transport van dekens naar ziekenhuizen en kindertehuizen in Oekraïne Trade Point BV/LocoToko schonk onlangs 300 Balbo Smart Bag's aan Spoetnik voor het transport van dekens naar ziekenhuizen en kindertehuizen in Oekraïne. Mede daardoor konden we een succesvol en efficient transport van deze goederen uitvoeren. Als dank hebben wij een banner van LocoToko geplaatst op onze website.