26 april 2021: 35 jaar ramp van Tsjernobyl

26 april 2021

Op 26 april 1986 vond de ramp in de kerncentrale van Tejsernobyl plaats. Spoetnik heeft in de loop der jaren op diverse manier daar bij stil gestaan en aandacht aan geschonken om mee te zorgen dat het nooit wordt vergeten en dat de slachtoffers - ook nu nog 35 jaar later - worden geholpen.

10 jaar geleden - op 24 april 2011 dus organiseerde Stichting Spoetnik in samenwerking met diverse vrijwilligers en organisaties een evenement en benefietconcert in Theater Zuidplain in Rotterdam om bij de rampstil te staan. Diverse sprekers, waaronder die directe persoonlijke banden met de ramp hadden, vele artiesten en diverse andere betrokkenen leverden belangeloos hun bijdrage.

De Oekraïense artieste Ksenia Simanova kon helaas op het laatste moment niet komen maar maakte wel een indrukwekkende zandannimatie over de ramp in Tsjernobyl en hoe die emotioneel werd ervaren. Nog steeds de moeite waard om te aanschouwen.

 

 

Het rampgebied van Tsjernobyl

In oktober 2005 maakte een speciale delegatie van vrijwilligers en gasten van Stichting Spoetnik een kleine rondreis in de omgeving tussen Kyiv en Romny - Oekra´ne. Hierbij werd ook het besmette gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl bezocht. We hebben daar toen vele foto's en video's gemaakt en enkelen daarvan zijn gepubliceerd in de media (krant, tv, tijdschriften). Hier een willekeurige kleine selectie daaruit.

Ook daarna heeft Spoetnik, en in het bijzonder voorzitter Beja Kluiters, het gebied met diverse belangstellenden zoals ambassadeurs e.a. een aantal keren bezocht om zo de belangstelling helpen in leven te houden en de hulp aan slachtoffers te stimuleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar projecten