Stichting Spoetnik - even voorstellen

bijgewerkt 31 december 2007

Stichting Spoetnik is een humanitaire organisatie die hulp brengt en projecten doet in Oekraïne. Zij doet haar werk voornamelijk in samenwerking met Oekraïense organisaties ter plaatste. Per jaar verzorgt Spoetnik o.a. enkele tientallen hulpgoederentransporten ten bate van kindertehuizen, psychiatrische en andere medische instellingen e.d. In 2002 bijvoorbeeld bracht Spoetnik twintig vrachtwagenladingen en een ambulance naar Oekraïne. In de meeste jaren daarvoor en werden zelfs geregeld meer transporten georganiseerd.
Spoetnik bestaat geheel uit vrijwilligers en gaat zelf vier of vijf keer per jaar naar Oekraïne om te kijken hoe de goederen daar zijn ontvangen en verdeeld. Ook controleert zij of geleverde duurzame goederen (bijvoorbeeld medische apparatuur en computers) nog steeds in gebruik zijn bij onder andere scholen en ziekenhuizen.

Beja Kluiters

Lossen van een transportlading bij een psychiatrisch ziekenhuis te Romni, Oekraïne Op 30 november 2003 vierde Spoetnik haar tienjarig bestaan. Voorzitter Beja Kluiters-Albers was, na haar koninklijke onderscheiding van eerder dat jaar, voorgedragen als vrouw van het jaar in Oekraïne binnen de categorie humanitaire activiteiten. Deze nominatie geeft het jubileum extra glans en is uiteraard een eerbetoon aan álle vrijwilligers van Spoetnik.
Tijdens de Oekraïnedag van 26 februari jl. te Vlaardingen, ontving Spoetnik-voorziter Beja Kluiters uit handen van burgemeester T.P.J. Bruinsma de Vlaardingse Stadsspeld. Ook deze onderscheiding is natuurlijk een pluim aan alle mensen binnen onze organisatie.

Beja Kluiters ontving de hoge Oekraïense onderscheiding de Orde van Vorstin Olga in de derde klasse uit handen van de Oekraïense Minister van Volksgezondheid, de heer Joeri Poljatsjenko tijdens het bezoek van Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de President van de Republiek Oekraïne, aan Vlaardingen.

Samenwerking

Spoetnik werkt samen met vele humanitaire organisaties in Nederland. Ook verleent zij hulp bij het wegwijs maken in het leveren van humanitaire hulp aan Oekraïne, bijvoorbeeld bij het opmaken van douanedocumenten. In Oekraïne werken wij samen met zeven humanitaire organisaties; deze organisaties zijn door de Commissie Humanitaire zaken te Kiev gemachtigd om de hulpgoederen te ontvangen en distribueren.

Spoetnik onderhoudt eveneens nauwe banden met ministeries in zowel Nederland als Oekraïne, met de Nederlandse ambassade in Kiev en met de Oekraïense ambassades in Den Haag, Brussel en Parijs. Ook werkt zij onder andere samen met de Kinderbescherming, het Nederlands Helsinki Comité en diverse Rotary’s.

Projecten

Naast het inzamelen van hulpgoederen en deze transporteren naar Oekraïne, houdt Spoetnik zich met vele andere humanitaire projecten bezig. Bijvoorbeeld aan een schoolproject in samenwerking met Rotary In Spoetnik's verzamelhal aan de Jacob Assendelftplaats te Vlaardingen Bunschoten Spakenburg. Of met het Nederlands Helsinki Comité aan projecten voor jeugdgevangenissen in Charkiv en Priloeky. Ook hebben we bij kindertehuis veranda's laten bouwen zodat de kindertjes in kinderwagens voldoende buitenlucht kunnen krijgen. Ook neemt Spoetnik initiatieven in eigen land, zoals in 1998 toen zij de in Rotterdam ‘gestrande’ Russische en Oekraïense vrachtwagenchauffeurs bijstond. Eigenlijk veel te veel projecten om even op te sommen; we zullen er op deze website zo veel mogelijk aandacht aan besteden.

Brede steun

Het vijfkoppige bestuur wordt ondersteund door ruim dertig vaste vrijwilligers, diverse adviseurs en Spoetnik-ambassadeur Victoria Kobenko. Verscheidene bedrijven en personen staan als donateur Spoetnik financieel bij in haar activiteiten. Spoetnik krijgt ook veel ondersteuning van het Vlaardings stadbestuur, die bijvoorbeeld de verzamelhal kostenloos aan Spoetnik beschikbaar stelt.

Voor meer informatie kan men terecht op deze website van Stichting Spoetnik ( www.spoetnik.nl ). Ook kan men een e-mailbericht sturen naar info@spoetnik.nl of bellen met Beja Kluiters op telefoonnummers 010 - 474 19 42 en 06 - 54 60 76 83 (zie ook contactinformatie).